China amenință SUA, Marea Britanie și Australia pentru boicotul diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă: Vor plăti!

Ultima actualizare: 09-12-2021 12:33
jocurile olimpice, beijing
Getty

China spune că Australia, Marea Britanie și SUA vor „plăti” pentru boicotarea diplomatică a Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022.

Așadar, Beijingul acuză națiunile că folosesc Jocurile "pentru manipulare politică", pe fondul boicoturilor diplomatice, potrivit The Guardian.

Australia, Marea Britanie și SUA vor „plăti prețul” pentru „acțiunile lor greșite” după ce au decis să nu trimită delegații guvernamentale la Jocurile Olimpice de iarnă din februarie de la Beijing, a declarat ministrul de externe al Chinei.

Statele Unite au fost primele care au anunțat un boicot, declarând luni că oficialii guvernamentali nu vor participa la Jocurile din februarie din cauza „atrocităților” comise de China în domeniul drepturilor omului, la câteva săptămâni după discuții menite să reducă tensiunile dintre cele mai mari două economii ale lumii.

Statele Unite, Marea Britanie și Australia au folosit platforma Jocurilor Olimpice pentru manipulare politică. Ei vor trebui să plătească prețul pentru actele lor greșite”, a declarat Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Administrația Biden a menținut presiunea asupra Chinei

Relațiile dintre Beijing și Washington s-au deteriorat brusc sub fostul președinte american Donald Trump, iar administrația Biden a menținut presiunea asupra Chinei.

Dezacordurile s-au axat pe diverse probleme, inclusiv comerțul, originea coronavirusului și pretențiile maritime ale Chinei în Marea Chinei de Sud.

Premierul australian, Scott Morrison, a declarat anterior că decizia sa de a nu trimite oficiali la Jocuri a fost luată din cauza luptelor sale pentru redeschiderea canalelor diplomatice cu China pentru a discuta despre drepturile omului în regiunea Xinjiang, situată în extremitatea vestică a țării, și a demersurilor Chinei de a bloca importurile australiene.

China a negat orice abatere în Xinjiang, unde locuiește minoritatea musulmană uigură, și a declarat că acuzațiile privind abuzurile de drept au fost inventate.

Miercuri, Camera Reprezentanților din SUA a adoptat o lege pentru a interzice importurile din Xinjiang din cauza preocupărilor legate de munca forțată, una dintre cele trei măsuri susținute cu o majoritate covârșitoare, în contextul în care Washingtonul ripostează împotriva tratamentului aplicat de Beijing comunității uigure.

China se opune cu fermitate acestei măsuri. Statele Unite ar trebui să înceteze imediat acțiunile sale greșite. Vom lua măsurile necesare pentru a proteja în mod hotărât drepturile și interesele legitime ale Chinei", a declarat Gao la o conferință de presă obișnuită”, a declarat Gao Feng, purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Comerțului, referindu-se la acțiunea SUA.

Efectele deciziei Statelor Unite

SUA practică unilateralismul, protecționismul și intimidarea Chinei în numele „drepturilor omului”, a adăugat Gao.

Poziția SUA ar afecta grav interesele companiilor și consumatorilor din cele două țări, ar agrava tensiunile din lanțul global de aprovizionare și ar afecta redresarea economică globală, a avertizat Gao.

Camera Deputaților a susținut Legea privind prevenirea muncii forțate a uigurilor cu un scor copleșitor de 428-1. Pentru a deveni lege, aceasta trebuie să treacă și de Senat și să fie semnată de Joe Biden.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO