China acuză SUA că a dat ”undă verde continuării măcelului” din Fâșia Gaza. ”Crește riscul unui război mai amplu”

Fasia Gaza
Agerpres

China critică dur SUA pentru că s-a folosit de dreptul de veto la o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care cerea o încetare imediată a focului în Fâșia Gaza.

Beijingul a transmis că această decizie a trimis un "mesaj greșit" și a dat efectiv "undă verde continuării măcelului".

Casa Albă a precizat că rezoluția propusă de Algeria ar "periclita" discuțiile pentru a pune capăt războiului.

SUA a propus propria rezoluție de încetare temporară a focului, și a avertizat, de asemenea, Israelul să nu invadeze orașul Rafah.

Decizia SUA de a bloca rezoluția algeriană a fost condamnată pe scară largă, în timp ce luptele continuau în Gaza. Rezoluția a fost susținută de 13 dintre cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU, Marea Britanie abținându-se.

Citește și
soldați israelieni
Peste 29.000 de palestinieni au fost ucişi în războiul dintre Israel şi Hamas, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza
Cât de bogată e Gabriela Firea. Fără a avea pe numele său vreun teren sau casă, ea are această sumă în conturi

Ca răspuns la veto, ambasadorul Chinei la ONU, Zhang Jun, a declarat că afirmația potrivit căreia moțiunea ar interfera cu negocierile diplomatice în curs de desfășurare este "total nesustenabilă".

"Având în vedere situația de pe teren, evitarea pasivă continuă a unei încetări imediate a focului nu este cu nimic diferită de a da undă verde continuării măcelului", a declarat el, potrivit BBC News.

"Răspândirea conflictului destabilizează întreaga regiune a Orientului Mijlociu, ceea ce duce la creșterea riscului unui război mai amplu", a adăugat el.

"Numai prin stingerea flăcărilor războiului din Gaza putem preveni ca focul iadului să cuprindă întreaga regiune".

Principalul diplomat algerian la ONU a declarat că "din păcate, Consiliul de Securitate a eșuat încă o dată". "Faceți un examen de conștiință, cum vă va judeca istoria", a adăugat Amar Bendjama.

Aliații SUA au fost, de asemenea, critici față de această mișcare. Trimisul Franței la ONU, Nicolas de Rivière, și-a exprimat regretul că rezoluția nu a fost adoptată "având în vedere situația dezastruoasă de pe teren".

Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul Washingtonului la ONU, a declarat că nu este momentul potrivit pentru a cere o încetare imediată a focului în timp ce negocierile dintre Hamas și Israel continuă.

Omologul său britanic, Barbara Woodward, a declarat că planul ar putea "de fapt să facă mai puțin probabilă o încetare a focului", punând în pericol discuțiile.

Israelul și-a lansat operațiunile în Gaza în urma unui atac al Hamas asupra sudului Israelului la 7 octombrie, în timpul căruia aproximativ 1 200 de persoane au fost ucise și alte peste 240 au fost luate ostatice.

Campania militară israeliană s-a soldat cu peste 29.000 de morți în Gaza, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriul palestinian, condus de Hamas.

Proiectul de rezoluție propus de SUA solicită o încetare temporară a focului "cât mai curând posibil" și cu condiția ca toți ostaticii să fie eliberați, precum și îndemnând la ridicarea barierelor care împiedică ajutoarele să ajungă în Gaza.

Casa Albă a evitat anterior cuvântul "încetare a focului" în timpul voturilor ONU privind războiul, dar nu este clar dacă sau când va vota Consiliul de Securitate asupra propunerii.

De asemenea, aceasta afirmă că o ofensivă terestră majoră în Rafah ar avea ca rezultat și mai multe daune pentru civili și deplasarea lor în continuare, inclusiv, eventual, în țările vecine - o referire la Egipt.

Dar premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat marți că "s-a angajat să continue războiul până când vom atinge toate obiectivele sale" și că nicio presiune nu ar putea schimba acest lucru.

Mai mult de un milion de palestinieni strămutați - aproximativ jumătate din populația Fâșiei - sunt înghesuiți în Rafah după ce au fost forțați să caute adăpost acolo. Orașul din sud, care se învecinează cu Egiptul, găzduia doar 250.000 de persoane înainte de război.

Mulți dintre cei strămutați locuiesc în adăposturi improvizate sau în corturi, în condiții mizere, cu acces limitat la apă potabilă sau alimente.

ONU a emis propriul avertisment că o ofensivă israeliană planificată în oraș ar putea duce la un "măcel". Armata israeliană a insistat anterior că vizează doar luptătorii Hamas.

Benny Gantz, membru al cabinetului de război israelian, a avertizat că atacul terestru va fi lansat dacă Hamas nu-și eliberează toți ostaticii până la 10 martie.

Articol recomandat de sport.ro
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
Citește și...
Hamas: Veto-ul american este „undă verde” acordată Israelului pentru mai multe „masacre”
Hamas: Veto-ul american este „undă verde” acordată Israelului pentru mai multe „masacre”

Veto-ul american asupra unui proiect de rezoluţie al Consiliului de Securitate al ONU care cere o încetare imediată a focului în Gaza este o „undă verde” pentru Israel pentru a comite mai multe „masacre” pe acest teritoriu.

 

Peste 29.000 de palestinieni au fost ucişi în războiul dintre Israel şi Hamas, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza
Peste 29.000 de palestinieni au fost ucişi în războiul dintre Israel şi Hamas, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza

Asaltul Israelului în Gaza a ucis peste 29.000 de palestinieni începând cu 7 octombrie, a declarat Ministerul Sănătăţii din teritoriu, potrivit News.ro, care citează France24.

Josep Borrell: Douăzeci şi şase de state UE cer „o pauză umanitară imediată” în Fâşia Gaza
Josep Borrell: Douăzeci şi şase de state UE cer „o pauză umanitară imediată” în Fâşia Gaza

Douăzeci şi şase din cele 27 de state membre UE cer o „pauză umanitară imediată care să ducă la o încetare a focului sustenabilă” în Fâşia Gaza, a declarat luni, Josep Borrell.

 

„Hamas are de ales”. Israelul a lansat un ultimatum privind o ofensivă terestră în Rafah
„Hamas are de ales”. Israelul a lansat un ultimatum privind o ofensivă terestră în Rafah

Benny Gantz, membru al cabinetului de război israelian, a avertizat că, dacă Hamas nu eliberează toţi ostaticii deţinuţi în Gaza până la 10 martie, va fi lansată o ofensivă la Rafah.

Recomandări
Teroare în Rusia. Forțele ucrainene lovesc puternic teritoriul țării lui Putin. Ținta vizată de armata Kievului
Teroare în Rusia. Forțele ucrainene lovesc puternic teritoriul țării lui Putin. Ținta vizată de armata Kievului

Opt persoane au fost rănite, iar zeci de clădiri rezidențiale și mașini au fost avariate în Belgorod, în urma unui atac aerian lansat de forțele ucrainene în noaptea de miercuri spre joi, a anunțat guvernatorul regiunii ruse, informează Reuters.

"E la fel ca în Bangladesh!". Furtunile violente de primăvară au făcut prăpăd în România. Situație complicată în Timișoara

Furtunile violente de primăvară au măturat România de la est la vest. O ploaie torențială a transformat străzile unui cartier din Timișoara în adevărate lacuri.

"I-am spus lui Bibi!". Biden anunță o reacție dură a SUA în cazul în care Israelul va lansa o ofensivă majoră în Rafah

Președintele SUA, Joe Biden, a avertizat miercuri, pentru prima dată, că "nu va livra" anumite arme Israelului, în special "obuze de artilerie", în cazul unei ofensive majore la Rafah, relatează AFP şi Reuters.