Tot mai mulți colecționari de artă în china. 35 de milioane USD pentru un tablou semnat de Kooning
China a detronat Marea Britanie la numărul de colecţionari de artă şi ocupă al doilea loc în lume, după Statele Unite. Nu e de mirare, aşadar, că mulţi artişti de renume şi-au adus lucrările la târgul Art Basel, de la Hong Kong.
În prima oră de la deschidere, opere de artă în valoare de zeci de milioane de dolari erau deja vândute.
Colecţionarii chinezi nu stau pe gânduri când au ocazia să cumpere o operă de artă semnată de un artist în vogă. Un miliardar care a vrut să rămână anonim a plătit 35 de milioane de dolari pentru acest tablou semnat de pictorul expresionist danez Willem de Kooning. Vânzarea s-a făcut la doar o oră de la deschiderea oficială a târgului de artă.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
S-au vândut într-un ritm halucinant şi operele din seria "Gazing Ball", realizate de sculptorul american Jeff Koons, care a fost prezent la deschiderea evenimentului.
Jeff Koons, artist american: "Eu îmi iau inspiraţia din filozofie, iar cel mai folosit termen în acest domeniu e "a reflecta".
Tot mai mulţi chinezi îşi permit să investească în artă, luându-le britanicilor a doua poziţie într-un top mondial condus de americani.
Anul acesta, spun specialiştii, se remarcă prin prezenţa unui număr mai mare de colecţionari tineri.
Adeline Ooi, reprezentant Art Basel: "Sunt mai multe generaţii de colecţionari pe piaţa chineză, de la cei experimentaţi, la debutanţii care au în jur de 20 de ani. Se vede, din această cauză, şi o schimbare a gusturilor."
Şi artiştii chinezi au început să se remarce pe o piaţă dominată de europeni şi americani. Operele lor sunt marcate de preocupările vremii: poluarea şi rapidele schimbări sociale din ţara lor.
O altă noutate e adusă de un sculptor austriac. Acesta le propune celor din public să facă parte din opera lui de artă.
Alexie Glass-Kantor, Executive Director of Artspace în Sydney: "Îmi place mult faptul că anul acesta vizitatorul e invitat să ia parte la proiect. Poate să se plimbe liber şi să ia contact cu operele de artă. În unele proiecte, spectatorul devine o operă de artă."
Dacă primele două zile evenimentul este rezervat vizitatorilor VIP, din 29 până în 31 martie, târgul poate fi vizitat de orice iubitor de artă.