Cercetători: Vaccinul AstraZeneca este eficient împotriva noii tulpini din Marea Britanie

05-02-2021 17:18


astrazeneca

Vaccinul anti Covid-19 dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea din Oxford protejează oamenii împotriva noii variante de coronavirus care a fost descoperită inițial în Marea Britanie.

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Oxford, citat de New York Times, rezultatele, care nu au fost încă evaluate de colegi, arată că vaccinul a avut o eficiență de 74,6% față de noua variantă.

Descoperirile încurajatoare, deși preliminare, sugerează că toate cele cinci vaccinuri de vârf pot oferi cel puțin o anumită protecție împotriva noilor variante ale virusului care se răspândește pe tot globul. Totuși, dovezile tot mai multe sugerează că virușii mutanți pot diminua eficacitatea vaccinurilor, crescând presiunea asupra țărilor de a-și vaccina rapid populațiile și de a depăși variantele care se întind pe tot globul.

În studiile clinice, vaccinul AstraZeneca-Oxford a protejat toți participanții împotriva bolilor severe sau a decesului.

Andrew Pollard, cercetătorul principal al studiului asupra vaccinului Oxford, a declarat că datele din cercetările publicate vineri „indică faptul că vaccinul nu numai că protejează împotriva virusului pandemic original, ci protejează și împotriva noii variante, B.1.1. 7, care a provocat creșterea bolii de la sfârșitul anului 2020 în Marea Britanie”.

Varianta detectată pentru prima dată în Marea Britanie a fost raportată de atunci în peste 70 de alte țări. Public Health England a estimat că rata de infecție a variantei este cu 25% până la 40% mai mare decât cea a altor forme de coronavirus.

 

 

Sursa: New York Times


VIDEO PROTVPLUS.RO