Ceasuri de 2 milioane de dolari, furate în timpul protestelor din SUA. Trump: ”Niște teroriști”

Ultima actualizare: 02-06-2020 19:47

La o săptămână după moartea lui George Floyd, zeci de mari orase americane şi-au consolidat măsurile de securitate.

Însă decretarea interdicţiei de circulaţie pe timpul nopţii pare să fi alimentat și mai rău furia oamenilor care cer în strada dreptate pentru afro-americanul ucis de un polițist alb.

În timp ce mulți consilieri îi cer sa se adreseze în direct națiunii pentru a potoli spiritele, președintele Trump preferă să lanseze noi amenințări.

Îi vizează mai cu seamă pe cei care comit violențe și jafuri. Hoarde de huligani au devalizat numeroase magazine de lux. Numai dintr-o reprezentanță Rolex, au furat ceasuri în valoare de 2 milioane și jumătate de dolari.

Jamie Foxx, în fiecare zi la marșuri

 

De o săptămână, în tot mai multe orașe americane, mii de oameni mărșăluiesc, scandează, argumentează ori cantă.

Martor al protestelor violente care au devastat Los Angeles în 1992, după achitarea unor polițiști care bătuseră un bărbat de culoare, actorul Jamie Foxx participă acum în fiecare zi la marșuri.

Jamie Foxx, actor: ”Am fost aici, în Los Angeles, când a fost bătut Rodney King. Am privit și mi-am zis: omule, dacă scapă acum și cu asta, ce o să se întâmple mai târziu? Și continuă să se întâmple.”

Se înmulțesc scenele emoționante de fraternizare între manifestanți și forțele de ordine.

Jeffrey Maddrey, adjunctul șefului Poliției din New York: "Dacă pot să îngenunchez alături de comunitate ca să obţin pacea, atunci o să mă pun în genunchi în fiecare zi."

Însă, protestele pașnice și legitime sunt deturnate de grupuri de huligani puși pe jafuri și violente. Indivizii smulg pietre din pavaj și fac țăndări vitrinele magazinelor.

Vandalii năvălesc înăuntru și înhață tot ce găsesc. Un magazine de încălțăminte din Los Angeles a rămas fără marfă în doar câteva minute. Hoții nu se sinchisesc de faptul că sunt adesea filmați de martori:

”-Rahat!
-Asta e mașina ta? Ți-ai lăsat mașina pornită în drum ca să dai o fugă să șterpelești adidași? Femeie, ți-ai lăsat mașina în trafic!
-Nenorociții ăștia sunt nebuni de legat!
-De ce țineți copilul aici? Copilul ăsta n-ar trebui să fie aici!
-Câte cutii a luat asta!”

Polițist, izbit cu o cărămidă de un protestatar

 

Mai ales magazinele cunoscute devin ținta huliganilor. Uneori, sunt atât de mulți încât cei 2-3 polițiști veniți în grabă nu pot decât să-i gonească. Alteori, însă, cei prinși în fapt sunt arestați.

Jafurile, distrugerile și provocările tensionează enorm situația și creează faze dramatice.

Într-o scenă surprinsă în New York, un protestatar izbește un polițist cu o cărămidă. Un alt polițist este văzut îndreptând arma spre manifestanți.

Keisha Lance Bottoms, primar Atlanta: ”Teama mea este că mesajul și nevoia de schimbare se vor rătăci printre distrugeri”.

Martin Luther King al III-lea: ”Tata spunea că dacă nu vom învăța să ne exprimăm non-violent, riscăm anihilarea.”

Jurnaliști din Australia, agresați de polițiști

 

Și jurnaliștii sunt adesea victime ale brutalității poliției americane. De data aceasta, a pățit-o, la Washington, o echipă TV din Australia.

Amelia Brace, reporter Channel 7: "Am fost nevoiți să alergăm după ce poliția a început să înainteze. S-a tras în noi cu gloanțe de cauciuc. Cameramanul meu a fost lovit. S-au folosit, de asemenea, și gaze lacrimogene. Iată, încep să înainteze iar. Chiar așa arată, exact așa..."

În loc să aplaneze tensiunile, Donald Trump a anunţat pe un ton marțial că va restabili rapid ordinea. Președintele a amenințat că va apela la Actul 1807 privind insurecția, care permite comandantului suprem să folosească armata pentru a readuce calmul pe străzi.

Donald Trump: ”Trimit mii și mii de soldați înarmați până-n dinți, personal militar și polițiști să pună capăt răzmeritei, jafurilor, vandalismului, atacurilor și distrugerilor de proprietate. Dacă un oraș ori un stat refuză să ia măsurile necesare pentru a proteja viața și proprietatea locuitorilor, atunci voi desfășura eu armata Statelor Unite și voi rezolva rapid problema în locul lor.”

Trump: ”Sunt niște teroriști”

 

Cu doar câteva ore înainte, într-o teleconferință tensionată, Donald Trump i-a certat pe guvernatori pentru felul în care gestionează protestele de stradă.

Donald Trump: ”Trebuie să fiți mult mai duri. Cei mai mulți dintre voi sunteți neputincioși. (…) Trebuie să-i dominați! Dacă nu-i dominați, vă pierdeți timpul. Vă calcă în picioare și vă fac să arătați ca niste papă-lapte! (…) Trebuie să-i arestați, să-i judecați și să ajungă la închisoare pentru mult timp. Sunt niste teroriști!”

Mai mulți guvernatori democrați l-au înfruntat, pe loc sau ulterior.

J.B. Pritzker, guvernator Illinois: ”Retorica venită de la Casa Albă înrăutățește lucrurile. Conducerea țării trebuie să cheme la calm!”
Trump: ”Nici mie nu-mi place retorica ta!”

Gretchen Whitmer, guvernator Michigan: ”Este exasperant ce spune pentru că suntem într-un moment în care oamenii au nevoie de speranță, de unitate și de o strategie.”

Într-o scenă desprinsă parcă dintr-un film, vehicule militare au fost filmate chiar lângă Casa Albă, într-o adevărată desfășurare de forțe.

De altfel, Garda Națională, Secret Service și polițiștii au intervenit cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc împotriva protestatarilor pașnici din zona Casei Albe pentru a degaja perimetrul.

Totul ca să-i permită președintelui să meargă pe jos până la Biserica Saint John din piața Lafayette, pentru o poză cu o Biblie în mână. Considerată biserica președinților, lăcașul a fost fost afectat de violențele din serile precedente.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO