Casele de mici dimensiuni sunt la mare căutare în Australia. "Sunt uşor de întreţinut și de încălzit"
Locuinţele sunt la mare căutare în Australia, aşa că cei care doresc să devină proprietari pentru prima oară au început să caute soluţii alternative la casele şi apartamentele tot mai scumpe.
Mulţi dintre ei au început să se orienteze către căsuţe de mici dimensiuni - una sau două camere cu suprafeţe reduse, uşor de construit şi mult mai ieftine.
În Australia, casele de mici dimensiuni câştigă teren printre cei care vor să locuiască în mijlocul naturii. Oamenii sunt încurajaţi şi de faptul că preţul locuinţelor e în creştere. O familie din Tasmania tocmai îşi construieşte o asemenea casă, care va avea doar 26 de metri pătraţi.
Proprietar casă mică: "În principiu, este un living larg cu o mică mansardă şi o baie cam mare pentru o casă cu o amprentă la sol aşa mică, dar ideea e că putem extinde casa cu uşurinţă".
Cei doi tineri au ales un teren la marginea unui orăşel mic, în nordul insulei şi sunt entuziasmaţi de alegerea lor, mai ales pentru că nu au avut nevoie de un credit mare ca să-şi îndeplinească visul.
Proprietară casă mică: "Într-un orăşel mic, toată lumea te cunoaşte şi toată lumea are nevoie de tine, aşa că poţi să ajuţi cu adevărat".
Construcţia unei case de mici dimensiuni vine, însă, cu unele provocări. În Australia, legea construcţiilor nu a mai fost schimbată de zeci de ani şi unele reglementări mai mult îi încurcă pe viitorii proprietari.
Proprietar casă mică: "Chiar şi într-o casă de 7,2 pe 3,6 metri, eşti obligat prin lege să ai cel puţin trei chiuvete. Una pentru baie, una pentru bucătărie şi una pentru spălat rufe".
În altă parte a oraşului, un australian de 70 de ani lucrează la propria lui casă micuţă.
Proprietar casă mică: "Nu aveam niciun motiv pentru o casă mai mare. Îmi place, e mică, drăguţă, uşor de întreţinut, uşor de încălzit".
Şi el s-a lovit de restricţiile şi de condiţiile impuse de legislaţia australiană în domeniu. Iar cheltuielile... nu au fost deloc mici.
Proprietar de casă mică: "Am cheltuit 7.400 de dolari pe expertiză, studiu geotehnic, sistem de alertă anti incendii de vegetaţie, autorizaţii, şef de şantier. Multe dintre toate astea m-au şocat un pic, pentru că nu mă gândeam că vor fi necesare pentru o casă atât de mică".
Cu toate aceste provocări, oamenii sunt încântaţi de drumul pe care l-au ales şi nu se tem nici de momentul în care familia lor se va extinde.
Proprietară casă mică: "Vom avea paturi pliabile, aşa că vom crea un spaţiu pentru copii în timpul zilei şi apoi o să dormim împreună (noaptea)".