Când va avea loc înmormântarea Prințului Philip. Anunțul făcut de Palatul Buckingham

Dată publicare: 10-04-2021 18:53
Dată actualizare: 10-04-2021 19:37


Înmormântarea Prințului Philip, Duce de Edinburgh, va avea loc sâmbătă la Capela St. George din Windsor, a anunțat Palatul Buckingham.

Planurile de înmormântare, care vor avea rolul de a „celebra și reflecta” viața dedicată publicului, au fost adaptate pandemiei de Covid-19, conform BBC.

Ducele de Sussex va participa, de asemenea, la înmormântare.

Până la înmormântare vor fi opt zile de doliu național, dar sicriul cu trupul prințului nu va fi depus pentru public.

Regatul Unit este în doliu

 

Regatul Unit este în doliu după moartea ducelui de Edinburgh. Mai multe evenimente publice guvernamentale au fost anulate.

Printre ele, ieşirea la pub a premierului Boris Johnson, care ar fi marcat redeschiderea localurilor după luni întregi de lockdown. Dar și campania electorală pentru alegerile locale din 6 mai.

Britanicii depun flori la porţile Palatului Buckingham din Londra și la castelul Windsor, cu toate că familia regală i-a îndemnat să facă donaţii caritabile, în loc să dea banii pe buchete.

La miezul zilei, în onoarea prințului Philip au fost trase câte 41 de salve de tun - una pe minut - în Londra, Edinburgh, Cardiff , Belfast, în Gibraltar dar şi de pe două nave aflate în larg. Ducele de Edinburgh a slujit în marina regală britanică în timpul celui de-al doilea război mondial şi a avut titlul de Lord Mare Amiral.

La Turnul Londrei s-au tras mai multe salve cu tunuri din primul război mondial, aceleași care au marcat nunta reginei cu prințul Philip, în 1947, și încoronarea, în 1953.

Și Westminster Abbey i-a adus, vineri seară, un omagiu. Clopotele au bătut de 99 de ori, o dată pentru fiecare an din viaţa sa.

Nick Bullen, co-fondator și editor șef True Royalty TV: „Nu era omul care să se lase copleșit de emoții. Și cred că asta și-ar fi dorit să facă și familia lui: să facă ce e de făcut și să treacă mai departe. A avut o viață foarte lungă și fericită. Ne-ar zice: "Nu mă jeliți prea mult. Păstrați-mi amintirea și vedeți-vă de viață!".

Șefi de stat și de guvern din toată lumea au transmis condoleanțe reginei Elisabeta II-a.

Joe Biden: „Prințul Philip a fost un tip dat naibii. A trăit 99 de ani și nu s-a dat bătut niciodată, ceea ce am admirat enorm la el.” 

Funeraliile prințului Philip sunt planificate de mulți ani, fiind revizuite și actualizate periodic chiar de către cuplul regal. Însă, din cauza pandemiei, planurile vor suferi ajustări majore.

Nick Bullen, co-fondator și editor șef True Royalty TV: „Interesant e că pandemia a picat la fix pentru felul său de a fi, ducele a trăit fară pompă, fară tam-tam și iată că poate avea înmormântarea restrânsă pe care și-a dorit-o, la castelul Windsor, departe de camerele de luat vederi. Acum, în Marea Britanie e permisă prezența a doar 30 de persoane la funeralii. Așa că va fi dificil pentru familia regală să facă lista participanților.”

Mulți se întreabau dacă prințul Harry va veni la înmormântare, în contextul interviului de luna trecută, în care nepotul ducelui de Edinburgh a acuzat familia regală de rasism și lipsă de sprijin.

Nick Bullen, co-fondator și editor șef True Royalty TV: „Nici nu concep ca Harry să nu vină la înmormântare. Era extraordinar de apropiat de ducele de Edinburgh. Iar ducele îl adora pe Harry. N-are cum să nu vină! Iar când ajunge trebuie să se auto-izoleze 5 zile și să se testeze înainte să iasă în public. Așa că, dacă nu e deja pe drum, atunci ar trebui să sară în avion cât de curând.”

Chiar daca familia regală a cerut publicului să nu se perinde prin fața reședințelor regale, oamenii o fac încă de vineri. Din tot sufletul.


VIDEO PROTVPLUS.RO