Bătrân bruscat de mai multe "veste galbene", în urma unui incident antisemit


Ultimul update: Luni 18 Februarie 2019 20:41
Data publicarii: Luni 18 Februarie 2019 12:51
Categorie: Stiri externe

Un incident cu accente antisemite petrecut sâmbătă, în centrul Parisului, la a 14-a ediţie a protestelor din Franţa, a provocat o vie emoţie şi condamnări la cel mai înalt nivel.

Un intelectual în vârstă de 70 de ani, cunoscut ca filosof şi eseist, născut la Paris în familia unor evrei polonezi, a fost bruscat şi insultat pe stradă de câteva "veste galbene". "Cară-te, sionist mizerabil", i-au strigat protestatarii, iar jandarmii l-au protejat pe cel vizat.

În primele clipe, Alain Finkielkraut rămâne "interzis", pur şi simplu siderat, când se pomeneşte asaltat de injurii pe boulevardul Montparnasse.

Poliţiştii francezi sunt nevoiţi să facă zid în jurul lui Alain Finkielkraut şi să-l escorteze în siguranţă.

Alain Finkielkraut, filosof: În retorica antisemitismului european "tradiţional" nu există fraza: "Te va pedepsi Dumnezeu!" Pentru antisemiţii "de modă veche", evreii pot fi ucigaşii lui Christos, dar o frază precum "Dumnezeu te va pedepsi!" vine de la Allah.

Jurnalist: Poliţia anunţă că unul dintre indivizii care urlau este cunoscut pentru apartenenţa la mişcarea salafistă. Exact ce vă spuneam.

Declanşate cu peste 3 luni în urmă din cauza unei iminente scumpiri a carburantului, protestele s-au transformat rapid în manifestaţii anti-guvern şi anti-Macron în general. Nu e prima când sunt semnalate lozinci antisemite la manifestaţii.

Alain Finkielkraut, filosof: Ne acuză de rasism pentru că ne pasă de Israel, iar pentru unii asta ne echivalează cu nişte criminali, chiar autori ai unui genocid. Suntem mult mai puţin pregătiţi să combatem acest tip de ură pentru că e plină de "bune intenţii". Astăzi antisemitismul este mascat sub haina unui anti-rasism.

Ministerul francez de interne a raportat o înmulţire cu 74% a incidentelor antisemite în Franţa în 2018.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Peste 41.000 de ”veste galbene” în stradă, în Franța. Al 14-lea weekend de proteste
Ce s-a întâmplat cu pugilistul care i-a bătut pe jandarmi în timpul unor proteste
VIDEO PROTVPLUS.RO