Avertisment dur al OMS: E foarte puţin probabil ca virusul să fie eradicat

Dată publicare: 11-07-2020 08:48
Dată actualizare: 11-07-2020 10:24


Aproape 13 milioane de persoane au fost depistate la nivel global cu COVID-19, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat un avertisment cât se poate de serios: e foarte puţin probabil ca virusul să fie eradicat.

În acest timp, totuşi, numărul celor care s-au recuperat se apropie de 8 milioane, iar în stare critică sunt mai puţin de 60.000 de oameni în toată lumea.

Statele Unite au doborât din nou recordul de cazuri noi într-un interval de 24 de ore: peste 63.000. Un rol important îl au centrele mobile de testare deschise în toată ţara... dar mai ales în statele cele mai afectate. În Miami, oamenii au stat ore întregi la coadă, ca să se testeze. Iar o treime din toate testele efectuate sunt pozitive. Situaţia nu-l îngrijorează pe guvernator, care susţine în continuare redeschiderea şcolilor în toamnă.

Ron DeSantis/ guvernator Florida: "Dacă puteţi să mergeţi la supermarket sau la piaţă, puteţi să mergeţi cu siguranţă şi la şcoală."

Numărul de cazuri noi zilnice se apropie de 10.000 în Florida, iar epidemiologul-şef de la Casa Albă, Anthony Fauci, spune că statul a trecut prea rapid prin etapele de redeschidere a economiei.

Dr. Anthony Fauci: "Responsabilii oricărui stat care se confruntă cu înmulţirea cazurilor ar trebui să se gândească serios la reînchidere şi carantină. Este pur şi simplu furtuna perfectă, cel mai cumplit coşmar în materie de sănătate publica."

În Phoenix, Arizona, sute de oameni au aşteptat ore întregi în maşini, la temperaturi de peste 40 de grade Celsius, să se testeze gratuit la un centru drive-in. Şi aici cam o treime sunt pozitivi. Secţiile de terapie intensivă sunt pline în proporţie de 90%, şi mai sunt doar 180 de paturi libere în tot statul.

Lauren Leander, asistentă: "Suntem atât de suprasolicitaţi şi aglomeraţi încât am ajuns în punctul în care suntem pe cale să compromitem siguranţa pacienţilor. Lucrurile au luat cu siguranţă o întorsătură proastă de cât statul s-a redeschis."

Aceeaşi situaţie este şi în Texas. Intervenţiile chirurgicale la cerere au fost suspendate. În California, guvernatorul a anunţat un număr record de decese provocate de COVID-19.

Gavin Newsom/ guvernator California: "Rata de mortalitate este încă foarte ridicată şi ar trebui să rămână în conştiinţele celor care cred că sunt mulţi bolnavi şi nimeni nu moare. E un mod de a gândi foarte înşelător, de fapt e absolut fals."

În California sunt testaţi aproximativ 100.000 de oameni în fiecare zi. Numai în Los Angeles au fost înregistrate aproape 1.800 de cazuri noi la ultimul bilanţ. Mai bine de jumătate dintre cei care sunt depistaţi pozitiv au vârste între 18 şi 40 de ani.

Dr. Anthony Fauci: "Sper că nu vom fi obligaţi să închidem tot. Cred că asta este soluţia extremă. Aşa că, în loc să ne gândim la o închidere totală, trebuie să convingem autorităţile statale să întrerupă programul de redeschidere."

Numărul de testări zilnice e în creştere, în Statele Unite, dar apar tot mai multe îngrijorări legate de stocurile de echipamente de protecţie, care sunt în scădere.

Dr. Robert Redfield, director CDC: "Trebuie să testăm cât mai multă lume. În acest moment facem peste 600.000 de teste în fiecare zi şi avem nevoie de cât mai multe, ca să combatem această epidemie. Anticipez că numărul lor va creşte."

Brazilia se apropie de 1,8 milioane de cazuri şi 70.000 de morţi şi, dincolo de pandemie, se confruntă cu un val de corupţie fără precedent.

Bill Weir, corespondent CNN: "În 11 din cele 26 de state ale Braziliei, poliţia federală investighează fapte de corupţie legate de pandemie: speculă, delapidare, cumpărarea de ventilatoare care nu funcţionează. Trei guvernatori sunt cercetaţi, cel puţin şapte miniştri ai Sănătăţii şi-au dat demisia sau au fost daţi afară în mijlocul celei mai grave pandemii din istoria recentă."

La nivel mondial, bilanţul a depăşit pragul de 12 milioane de cazuri, iar pandemia accelerează: numărul bolnavilor s-a dublat în ultima lună şi jumătate.

Tags: oms, sua, coronavirus,


VIDEO PROTVPLUS.RO