Canadienii se tem că vor fi invadaţi de interlopi români. Vizele ar putea fi reintroduse


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 15 Iunie 2018 18:45
Categorie: Stiri externe

Grupuri infracţionale de crimă organizată din România ţintesc Canada. Anunţul a fost făcut de Agentia de Securitate a Graniţelor Canadei, care a întocmit un raport după eliminarea vizelor pentru români.

Acelaşi document spune că tot mai mulţi indivizi care fac parte din clanuri periculoase de la noi din ţară au încercat să intre pe teritoriul Canadei profitând de noile condiţii de călătorie.

Din decembrie anul trecut, românii pot călători în Canada fără viză. Șase luni mai târziu, autorităţile canadiene au decis să reintroducă viza pentru cei care nu au paşaport electronic. Decizia a venit după ce au constatat că a explodat numărul solicitanţilor de azil.

Ambasada Canadei la Bucureşti a scris într-un comunicat de presă că: „Mulţi dintre aceştia nu sunt de bună-credinţă, mulţi dintre aceştia folosind paşapoarte temporare şi alte paşapoarte non-electronice. Această situaţie a dus la presiune pe sistemul de migraţie şi azil al Canadei."

„Trebuie să reţineţi că, asemeni altor călători internaţionali, obţinerea unei vize sau a unei autorizaţii de călătorie electronice (eTA) va permite doar să călătoriţi spre Canada. Acest lucru nu vă garantează accesul în această ţară."

Iar Agenţia care se ocupă de securitatea graniţelor din Canada a dat presei date dintr-un raport care a pus pe jar parlamentarii canadieni din opoziţie care militează pentru reintroducerea vizelor.

Michelle Rempel, parlamentar: „În cele 5 luni de la ridicarea vizelor au fost depuse peste 1000 de cereri de azil, iar agenţia de securitate a graniţelor spune că ridicarea vizelor a dus la o intensificare a acţiunilor grupurilor infracţionale din România care vizează Canada. Domnul premier va avea grijă de siguranţă Canadei şi va instaura vizele pentru România?”

Justin Trudeau, premierul Canadei: „Continuăm să lucrăm cu Guvernul României să ne asigurăm că sistemul funcţionează, chiar acum suntem în discuţii cu ei şi căutăm soluţii pentru că sistemul canadian de imigrări să nu fie abuzat de grupări de crimă organizată sau altele de acest fel. E o chestiune pe care o tratăm cu maximă seriozitate."

Carmen Dan: „Partenerii canadieni nu ne-au sesizat astfel de aspecte. Nu am identificat riscuri mari în planul infracţionalităţii, mai mult susţinem atât noi cât şi partea canadiană continuarea acestui demers de acces în Canada fără viză.”

Contactaţi de reporterii ProTv, reprezentanţii Agenţiei de Securitate a Graniţelor din Canada nu au răspuns întrebărilor. Pe de altă parte, zilele trecute Air Canada a inaugurat primele zboruri directe din Bucureşti către Montreal şi Toronto.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO