Au apărut tensiuni între Rusia și Kazahstan. Ambasadorul rus a declarat că ar putea fi nevoie de o ”operațiune specială”
Pentru a doua noapte la rând, armata ucraineană a reușit să atace cu succes o bază militară rusă cu ajutorul rachetelor de mare precizie.
De această dată lovitura a vizat orașul Svatove din Luhansk unde un hotel ocupat de militari ceceni a fost distrus.
Totodată, duminică seară, preşedintele Statelor Unite a discutat cu omologul său de la Kiev. Iar americanii au anunțat un nou pachet financiar în valoare de peste 300 de milioane de dolari.
Acesta constă în muniție, echipamente și susținere pentru rețeaua ucraineană de energie, grav afectată de bombardamentele rusești din ultimele săptămâni.
În regiunea Luhansk, un atac cu rachete HIMARS a făcut una cu pământul un hotel din orașul Svatove, unde erau cazați mercenari din unitatea Wagner.
A fost a doua noapte consecutivă în care armata ucraineană a bombardat baze militare ale rușilor, din teritoriile ocupate, după atacul asupra unui centru de recuperare al cecenilor, din Melitopol.
Nu se anunță vremuri prea bune pentru armata rusă, aflată în defensivă în mai toate regiunile frontului. Ucrainenii spun că așteaptă înghețul ca să continue eliberarea țării, iar rușii încă nu au rezolvat problemele cu echipamentele recruților.
Soldat: "(Recruții) nu au medicamente, au doar un singur turnichet la ei. Să vină încoace unul dintre voi. Nu au aproape nicio protecție, doar două plăci. În rest, totul e complet expus. Nu au nicio altă protecție. Nu au lenjerie termică, băieții ăștia îngheață de frig și ei trebuie să îndeplinească obiective pe teritoriul Ucrainei, e destul de frig acolo".
În Odesa, atacurile rusești cu drone iraniene au lăsat sute de mii de localnici fără curent. De voie, de nevoie, oamenii au găsit metode de supraviețuire.
Localnic: "E ok, ne încărcăm "băncile de energie" în maşină. Ce nu te omoară te face mai puternic. Orice numai să nu fim sub ruşi!"
Bărbat: "Toţi din districtul ăsta avem sobe electrice, nu trece conducta de gaze pe la noi. E foarte greu, luăm pizza ori ceva similar, pentru că nu putem găti nimic."
Şi, zilnic, apar noi dovezi de solidaritate în rândul ucrainenilor.
Anteprenor: "Nu refuzăm pe nimeni. Oamenii vin aici să-şi încarce telefoanele, să fiarbă apa, să pună ceva la gătit pe sobă. Încercăm cu toţii să supravieţuim. Proprietarul acestui spaţiu a renunţat să-mi ceară chiria în perioada asta, o chirie mare. Folosesc în fiecare zi 35 de litri de benzină ca să-i ajut pe toţi cei care vin. Nu se mai gândeşte nimeni la profit."
Cresc tensiunile dintre Rusia și Kazahstan
De parcă războiul din Ucraina nu ar fi fost suficient, în ultimele zile au apărut tensiuni și între Rusia și Kazahstan, o țară de altfel aliată Moscovei. De curând, ambasadorul rus la Astana a declarat că ar putea fi nevoie de o operațiune specială pentru a-i înlătura pe... naziștii kazahi. A primit o replică dură de la un oficial local.
Kazah: "Ascultă, Borodavkin! Capacitatea voastră de a desfășura operațiuni e distrusă. La fel și a patronului tău, Putin. De nouă luni luați bătaie de la curajoșii ucraineni. Și pot să vă spun, Doamne ferește să veniți la noi pentru o victorie ușoară. Nu veți avea o victorie ușoară. Întreaga stepă kazahă va fi presărată cu trupurile recruților voștri".
Între timp, au apărut și imagini cu trenuri kazahe care transportă tancuri și blindate spre nord, către granița cu Rusia.