Atentatul din Turcia s-a petrecut fix la doi ani de la crearea ISIS. Reactiile liderilor lumii dupa carnagiul de pe aeroport

Ultima actualizare: 02-07-2016 00:00
merkel - agerpres

Liderii lumii au condamnat in termeni duri carnagiul de marti noapte de pe aeroportul Ataturk din Istanbul.

Aceste atentate sangeroase din Turcia au avut loc in conditiile in care miercuri se implinesc exact doi ani de cand gruparea jihadista Statul Islamic a anuntat crearea unui “califat” cu propriile legi si administratie.

Francois Hollande: "Un act abominabil”

Presedintele francez Francois Hollande a “condamnat cu fermitate un act abominabil”, dupa ce un atentat terorist a fost comis marti seara la un terminal al aeroportului Ataturk din Istanbul, intr-o declaratie in fata jurnalistilor in finalul primei zile a summitului european de la Bruxelles, relateaza AFP. “Vreau sa condamn cu fermitate acest atac”, a declarat seful statului francez, care se teme ca “aceste acte teroriste ce intervin dupa altele nu fac decat ca situatia sa fie si mai dificila in Turcia”.

Acum trebuie “sa ne asiguram ca putem cunoaste exact autorii pentru ca impreuna sa putem face tot ceea ce este posibil impotriva terorismului, in special in aceasta regiune”, a afirmat Francois Hollande, in contextul in care autoritatile turce au declarat ca primele indicii conduc spre gruparea jihadista Statul Islamic. “Trebuie sa actionam - este ceea ce facem de asemenea pentru Europa si Franta - sa coordonam si mai mult serviciile si sa efectuam, in masura in care este posibil, actiunile necesare impotriva terorismului si a traficului”, a pledat el.

Prim-ministrul francez, Manuel Valls, a reactionat de asemenea. “Oripilat de atentatul barbar de pe aeroportul din Istanbul. Franta este cu Turcia impotriva terorismului”, a scris el intr-o postare pe Twitter.

Angela Merkel: “Suntem uniti in lupta impotriva terorismului si ne vom sprijini reciproc”

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a condamnat atacul terorist de pe aeroportul din Istanbul, prezentand condoleante atat rudelor victimelor, cat si autoritatilor turcesti, intr-o declaratie difuzata miercuri la sediul Natiunilor Unite din New York. “Secretarul general spera ca cei responsabili de aceasta crima vor fi identificati si adusi in fata justitiei. El sustine cu fermitate Turcia in lupta impotriva acestei amenintari si subliniaza necesitatea de a consolida eforturile regionale si internationale de combatere a terorismului si a extremismului violent”, se mai spune in aceasta declaratie.

Totodata, Uniunea Europeana si-a exprimat sprijinul pentru Turcia dupa acest atentat, conform unei declaratiei a sefei diplomatiei europene Federica Mogherini.

Cancelarul german Angela Merkel s-a adresat poporului turc cu urmatoarele cuvinte: “Suntem uniti in lupta impotriva terorismului si ne vom sprijini reciproc”.

In acelasi timp, Canada a condamnat cu fermitate atacul terorist de pe aeroportul international din Istanbul si a exprimat condoleantele familiilor victimelor acestui atac, se mentioneaza intr-o declaratie a ministrului de externe al tarii, Stéphane Dion.

Iohannis: Atacurile teroriste de la Istanbul - o atrocitate

Presedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de condoleante in urma atentatelor care au avut loc marti la Aeroportul International Ataturk din Istanbul, in care reitereaza faptul ca Romania va ramane in continuare un partener angajat in lupta internationala impotriva terorismului.

"Atacurile teroriste care au avut loc marti noapte la Istanbul reprezinta o atrocitate. Zeci de oameni si-au pierdut viata si peste 140 au fost raniti, in urma unui act de cruzime indreptat asupra unor cetateni nevinovati. Doresc sa imi exprim cele mai sincere condoleante pentru familiile indurerate si suntem alaturi de cei care se lupta in acest moment pentru viata lor. Astfel de atentate trebuie sa fie prevenite, iar tara noastra este si va ramane in continuare un partener angajat in lupta internationala impotriva terorismului".

Secretarul general al NATO condamna ferm atentatul terorist de pe aeroportul Ataturk din Istanbul

Jens Stoltenberg, secretarul general al blocului militar occidental, a condamnat ferm atacurile teroriste comise pe aeroportul international Ataturk din Istanbul si soldate cu moartea a cel putin 36 de persoane si ranirea altor 147, se arata intr-un comunicat al NATO. De asemenea, secretarul general a transmis condoleante rudelor celor care si-au pierdut viata in atentat, dar si cetatenilor turci. Jens Stoltenberg a precizat ca nu exista nicio justificare pentru terorism, iar statele aliate NATO sunt solidare cu Turcia si unite in determinarea de a combate terorismul din lumea intreaga.

“Ramanem devotati in sprijinul nostru pentru Turcia, aliatul nostru si partenerul nostru in NATO, ca si pentru toti prietenii si aliatii nostri din lume, in timp ce infruntam in continuare amenintarea terorismului”, a anuntat si Casa Alba.


 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO