Atac terorist sângeros în Somalia. Bilanţul a ajuns la 100 de morţi

Ultima actualizare: 28-12-2019 19:57

O explozie unui vehicul-capcană produsă, sâmbătă dimineață, într-un cartier aglomerat al capitalei somaleze Mogadishu a provocat moartea a zeci de oameni și rănirea altor zeci.

UPDATE 20:00: Aproape 100 de oameni au fost ucişi în atacul cu maşină-capcană produs sâmbătă dimineaţa în capitala somaleză Mogadiscio, transmite DPA. 'Avem aproape 100 de persoane ucise în acest atac teribil', a declarat Ahmed Bashane, din cadrul poliţiei.

Dahir Elmi, un responsabil al spitalului Shafi din Mogadiscio, a confirmat că există opt morţi şi zeci de răniţi. Un alt spital, Medina, raportase deja 73 de morţi şi 54 de răniţi. Şi alte spitale au primit morţi şi răniţi, a indicat Bashane. Primarul capitalei, Omar Mohamed Filish, vorbise anterior despre aproximativ 90 de răniţi, inclusiv elevi.

Martorii au descris o scenă devastatoare în urma atacului, comis cu un camion încărcat cu explozibil care a sărit în aer la un punct de control, într-o zonă aglomerată a oraşului, la o oră de vârf.

Atentatul nu a fost revendicat deocamdată, dar mulţi suspectează gruparea militanţilor islamişti Al-Shebab, asociată cu Al-Qaida.

Preşedintele somalez Mohamed Abdullahi Farmajo a făcut apel la unitate în faţa 'duşmanului demnităţii umane'.

A fost creat un comitet de urgenţă pentru gestionarea situaţiei şi ajutorarea victimelor.

'Zona era plină de oameni care mergeau spre şcoală sau la cumpărături în centrul oraşului atunci când s-a întâmplat teribilul atac', a declarat mai devreme un purtător de cuvânt al guvernului.

Conform poliţiei, explozia a avariat grav două microbuze ce transportau elevi. Martorii au spus că microbuzele au fost făcute bucăţi.

Printre cei decedaţi se află şi cinci poliţişti, a declarat purtătorul de cuvânt Ali Hassan Kulmiye. Conform poliţiei, în explozie şi-au pierdut viaţa şi trei cetăţeni turci, care lucrau, se pare ca ingineri la o lucrare de infrastructură rutieră între Mogadiscio şi Afgoye, la vest de capitală.

UPDATE - Autoritățile somaleze anunță un nou bilanț al exploziei de sâmbătă dimineață.

Mai multe imagini de la locul tragediei în galeria foto

Potrivit acestora, 73 de oameni au murit în atacul cu maşină-capcană. Alte 54 de victime ale atacului au fost aduse la spital pentru tratament.

Martorii au evocat o scenă devastatoare în urma atacului, comis cu un camion încărcat cu explozibil care a sărit în aer la un punct de control, într-o zonă aglomerată a oraşului.

În octombrie 2017, un alt atac cu vehicul-capcană al militanţilor islamişti Al-Shebab, grupare asociată cu Al-Qaida, a ucis aproape 600 de oameni în capitala Somaliei.

Anterior, primarul capitalei somaleze Omar Muhamoud declarase presei că, din informaţiile guvernului, cel puţin 90 de alte persoane, majoritatea studenţi, au fost rănite în deflagraţie.

Atacul nu a fost revendicat, dar poartă amprenta grupării Al-Shabab, asociată cu Al-Qaida şi care vizează răsturnarea guvernului susţinut de ONU.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO