Stare de urgență în Australia. S-a ordonat evacuarea în masă a mai multor oraşe, armata intervine

×
Codul embed a fost copiat

Zeci de mii de turişti s-au grăbit să părăsească oraşele populare de pe litoralul Australiei miercuri, fugind din calea focului ce se răspândeşte cu repeziciune, transmite Reuters.

Navele militare şi elicopterele au planificate misiuni de salvare a altor mii de persoane captive ale flăcărilor.

În afara supermarketurilor şi a benzinăriilor din apropierea zonelor ce prezintă un grad ridicat de pericol s-au format cozi lungi, atât locuitorii cât şi turiştii dorind să se aprovizioneze pentru a se refugia în adăposturi subterane sau pentru a fugi. Multe magazine şi benzinării erau deja golite.

Principalele drumuri au fost închise din cauza riscurilor de incendiu, lăsând şoferilor doar câteva rute de scăpare, ceea ce a provocat mari blocaje în trafic.

Citește și
australia
Australia, pârjolită de temperaturi de 43 de grade și incendii devastatoare
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

A fost decretată stare de urgenţă în statul New South Wales
 

Autorităţile din statul australian New South Wales (sud-est) au anunţat joi decretarea stării de urgenţă timp de o săptămână în contextul înrăutăţirii, începând cu ziua de sâmbătă, a condiţiilor meteorologice care favorizează producerea incendiilor, informează DPA.

Premierul acestui stat, Gladys Berejiklian, a precizat că starea de urgenţă va fi instituită începând de vineri şi va fi în vigoare şapte zile, perioadă în care comandantul Departamentul rural de pompieri va beneficia de prerogative suplimentare în lupta cu flăcările.

Printre măsurile excepţionale care pot fi instituite se numără evacuări forţate, închiderea unor porţiuni de drumuri sau ordine către forţele de ordine pentru a duce la îndeplinire anumite misiuni.

Autorităţile au cerut părăsirea în masă a mai multor oraşe de pe coasta de sud-est a Australiei
 

Peste 50.000 de oameni au rămas fără curent electric şi unele oraşe nu au avut acces la apa potabilă, după ce incendiile catastrofale s-au răspândit în regiune pe 31 decembrie, însângerând cerul şi distrugând oraşe.

Autorităţile au cerut părăsirea în masă a mai multor oraşe de pe coasta de sud-est a Australiei, o zonă extrem de populară în actualul sezon al vacanţei de vară, avertizând că
prognoza pentru sfârşitul săptămânii prevede continuarea incendiilor.

Incendii uriaşe mistuiesc de săptămâni întregi Australia, noi focare apărând aproape zilnic din cauza temperaturii ridicate şi a vântului, după o perioadă de trei ani de secetă.

Alimentate de temperaturi înalte şi de vânturi puternice, peste 200 de incendii se înregistrează în prezent în statele New South Wales şi Victoria din sud-estul Australiei, ameninţând să afecteze mai multe oraşe.

Începând de luni, şapte persoane şi-au pierdut viaţa în statul New South Wales, inclusiv un pompier voluntar, iar o persoană este, în continuare, dată dispărută.

Numărul deceselor înregistrat în New South Wales de la începutul incendiilor a crescut la 15.

De asemenea, în această săptămână o persoană şi-a pierdut viaţa din cauza flăcărilor în statul Victoria.

Cinci elicoptere militare şi două nave se îndreaptă spre coasta de sud
 

Cinci elicoptere militare şi două nave se îndreaptă spre coasta de sud pentru a veni în sprijinul pompierilor, aducând provizii precum apa şi motorină, dar şi pentru a evacua persoane, a anunţat Forţa de apărare australiană.

O navă se îndreaptă spre oraşul de coasta Mallacoota din statul Victoria, unde în jur de 4.000 de oameni sunt blocaţi pe plajă din ajunul Anului Nou, de unde au urmărit cum o mare parte a oraşului a fost distrusă.

Echipa de salvare a marinei include 1.6 tone de apă şi paramedici.

Sunt aşteptate temperaturi de peste 40 de grade Celsius
 

Sâmbătă, temperaturile sunt prognozate să depăşească 40 de grade Celsius de-a lungul coastei de sud, ceea ce creşte probabilitatea apariţiei de noi focare.

Incendiile din acest sezon au distrus deja aproape 1.300 de case în această regiune, 381 de locuinţe de pe coasta de sud fiind mistuite numai în această săptămână.

Producerea de incendii în Australia este normală vara, dar cele de acum sunt printre cele mai grave din istoria înregistrării acestora, punând presiune asupra politicilor privind schimbările climatice ale premierului conservator Scott Morrison.

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Imagini apocaliptice în Australia. Oamenii au fugit în mare pentru a scăpa de flăcări
Imagini apocaliptice în Australia. Oamenii au fugit în mare pentru a scăpa de flăcări

Imagini apocaliptice au fost surprinse pe coasta de est a Australiei. În mai multe oraşe, dar şi în staţiunile turistice, mii de oameni au fost nevoiţi să se refugieze pe plaje, în apă sau pe navele din port.

Australia, pârjolită de temperaturi de 43 de grade și incendii devastatoare
Australia, pârjolită de temperaturi de 43 de grade și incendii devastatoare

În Australia, calvarul oamenilor ameninţaţi de flăcări e departe de final. Peste 30.000 de persoane din statul Victoria au primit ordin de evacuare luni dimineaţă.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.