Anunţul Kremlinului privind trupele ruseşti din Venezuela. "Stare de alertă din cauza SUA"


Ultimul update: Marti 04 Iunie 2019 15:18
Data publicarii: Marti 04 Iunie 2019 15:16
Categorie: Stiri externe
Nicolas Maduro inconjurat de militari

Moscova nu şi-a retras militarii din Venezuela, aşa cum afirmase Donald Trump.

Afirmaţia preşedintelui SUA Donald Trump potrivit căreia Rusia şi-a retras "cea mai mare parte a personalului" din Venezuela nu corespunde realităţii şi cooperarea militară continuă, a informat marţi agenţia de presă Interfax, citată de Reuters.

O retragere completă a specialiştilor militari ai Rusiei din Venezuela ar fi o lovitură pentru preşedintele socialist Nicolas Maduro, care contează pe Moscova ca aliat apropiat.

Trump a postat luni un mesaj pe Twitter despre presupusa retragere a personalului militar rus din Venezuela în timpul unei vizite de stat la Londra, dar nu a dat detalii suplimentare.

Interfax a citat o sursă anonimă de la Caracas, afirmând că Rusia continuă să sprijine Venezuela în cadrul unui program de asistenţă tehnică militară de lungă durată.

Rusia a trimis în martie aproximativ 100 de soldaţi în ţara sud-americană pentru a-l susţine pe preşedintele Maduro în faţa ameninţărilor SUA de a folosi forţa pentru a-l constrânge să părăsească puterea.

"Guvernul venezuelean este în stare de alertă de la începutul anului deoarece Statele Unite continuă ameninţările cu folosirea forţei împotriva Venezuelei", a explicat ambasadorul rus la Caracas Vladimir Zaiomski la jumătatea lunii mai.

El a precizat că trupele au fost desfăşurate în baza unui acord din 2001. Venezuela se confruntă cu o criză politică profundă, după ce preşedintele parlamentului, Juan Guaido, s-a autoproclamat preşedinte interimar. Acesta este acum recunoscut de aproape 50 de ţări din lume, între care Statele Unite.

Washingtonul a cerut în repetate rânduri Moscovei să nu-l mai sprijine pe Maduro, o cerere respinsă cu fermitate de Rusia, care acuză Statele Unite că doresc să dea o lovitură de stat încâlcând dreptul internaţional.

Cele două tabere din Venezuela au participat în mai la negocieri în Norvegia pentru a încerca să scoată ţara din starea de haos politic şi economic, dar discuţiile s-au încheiat fără acord.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO