În prima zi la Casa Albă, Joe Biden şi-a prezentat strategia de combatere a pandemiei de coronavirus.

A semnat o serie de ordine executive şi a decis să-l readucă la Casa Albă pe renumitul epidemiolog Anthony Fauci, pus în umbră de fostul președinte.

Într-o primă conferinţă de presă, expertul a recunoscut în fața presei că viața lui n-a fost tocmai ușoară cât Donald Trump a condus Statele Unite.

Joe Biden, preşedintele SUA: „Națiunii care așteaptă acțiuni vreau să-i transmit clar că ajutorul este pe drum.”

După un an de pandemie şi peste 400 de mii de decese cauzate de COVID-19, noul preşedinte Joe Biden a moştenit o grea povară. Aşa că, în prima zi petrecuă în Biroul Oval, nu a pierdut timpul şi a semnat o serie de ordine executive - peste 10 dintre ele sunt menite să aducă pandemia sub control.

Joe Biden, preşedintele SUA: „Ne aflăm într-o situație de urgență națională. E timpul să o tratăm că atare. Lucrurile vor continua să se înrăutățească înainte să se îndrepte. Bilanțul deceselor vă ajunge la 500.000 luna viitoare, iar cazurile vor continua să crească. Nu am ajuns în această situație peste noapte, este nevoie de luni de zile pentru a îndrepta lucrurile, dar vreau să fiu clar: vom trece cu bine peste asta, vom învinge pandemia.”

Decretele stabilesc, printre altele, că masca este obligatorie în unele mijloace de transport în comun și în aeroporturi. Alte măsuri vizează campania de imunizare.

Joe Biden, preşedintele SUA: „Planul nostru începe cu o campanie agresivă, sigură și eficientă de vaccinare pentru a ne atinge scopul de a administra 100 de milioane de doze în primele 100 de zile de mandat.”

Joe Biden a anunţat, de asemenea, că toți cei care sosesc în Statele Unite trebuie să prezinte un test PCR negativ și să intre în carantină.

În demersul său împotriva pandemiei este susţinut de Anthony Fauci. Ţinut deoparte în ultimele luni de administraţia Trump, celebrul epidemiolog a revenit în faţa presei, la Casa Alba.

Reporter: „Privind înapoi la comentariile dvs. din ultimele 10-12 luni, vreţi să clarificaţi anumite lucruri?”

Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional de Alergii şi Boli infecţioase: „Eu am spus întotdeauna ce am crezut de cuviinţă, iar asta mi-a creat uneori probleme.”

Reporter: „Puteți vorbi puțîn despre cât de liber sau cât de diferit vă simţiţi acum? Sunteţi mai puțîn constrâns?”

Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional de Alergii şi Boli infecţioase: „Nu vreau să mă întorc în trecut, dar a fost evident că unele lucruri pe care le-am spus, cum ar fi folosirea Hidroxiclorochinei sau alte afirmaţii m-au făcut să mă simt inconfortabil, deoarece nu erau bazate pe ştiinţă. Nu aveam nicio plăcere să îl contrazic pe preşedinte şi nu prea am simţit că puteam vorbi fără să avem de înfruntat repercusiuni.”

În tot acest timp, fostul preşedinte Donald Trump continuă să joace golf la reşedinţa să din Florida. Deocamdată poate sta liniștit.

Potrivit CNN, șeful majorității republicane din Senatul american, Mitch McConnell, vă propune amânarea până în februarie a dezbaterilor pe tema situației lui Trump, după ce fostul președinte a fost pus sub acuzare pentru incitare la violență.