Analiza Catalin Radu Tanase. Cum s-a schimbat peste noapte rezultatul referendumului din Marea Britanie

Dată publicare: 24-06-2016 13:12
Dată actualizare: 27-06-2016 07:18


Britanicii s-au dus la culcare europeni si s-au trezit in afara Uniunii. Cafeaua de dimineata a fost extrem de amara pentru pro-europeni, mai ales ca sondajele le aratau pana mai ieri ca vor castiga referendumul si ca BREXIT-ul nu va exista.

Numai ca numararea tuturor voturilor a dat dimineata verdictul: Uniunea Europeana ramane numai cu 27 de state.

Cu toata ceata si ploaia lor mocaneasca, britanicii s-au dus la vot, incolonati, intr-un procent covarsitor: peste 72%, mai multi votanti ca la alegerile generale precedente.

Sondajele aratau bine, castig la limita pentru pro-europeni, iar dupa miezul noptii, ora noastra, au inceput si rezultatele sa apara. Gibraltarul a zis ramanem in UE, iar pe net oamenii deja ii cautau un nou job lui Nigel Farage, unul din cei mai feroce sustinatori ai Brexit-ului.

Si orele au inceput sa treaca, iar harta sa se albastreasca, linistitor pentru pro-europeni: Irlanda de Nord, Scotia spuneau la fel: ramanem in UE.

Londra, centru mondial de putere s-a albastrit si ea, dar...pe masura ce se numarau voturile, harta Regatului Unit a inceput sa devina rosie ca focul. Inclusiv galezii au votat pentru iesirea din Uniune, desi beneficiaza din plin de subventiile UE.

Si uite-asa am ajuns la 52% pentru parasirea Uniunii si 48% pentru ramanere in UE.

Si asa am aflat ca premierul Cameron va pleca in maximum trei luni, ca bursa londoneza a pierdut 100 de miliarde de sterline in numai patru zile, iar lira s-a prabusit 8%, ca in criza din 2008. Banca Nationala a Angliei are pregatit deja un sac cu 250 de miliarde de lire, ca masura de resuscitare imediata.


VIDEO PROTVPLUS.RO