Ali Ahmed, baiatul de doar 12 ani care face de rusine regimul din Egipt. Interviu care a ajuns viral

Ali Ahmed

VIDEO. Un interviu cu Ali Ahmed, un copil de doar 12 ani din Egipt, postat pe internet, a avut pana acum aproape 1,4 milioane de vizualizari. El denunta guvernul presedintelui Mohamed Morsi si Constitutia tarii.

De doi ani de zile Egiptul se confrunta cu un blocaj politic grav, in care presedintii tarii au fost dati jos din functii, iar puterea si opozitia se lupta la modul propriu, in strada. Nenumarati lideri si comentatori politici au sustinut pana acum ca au raspunsurile in problema protestelor civile care zguduie tara. Acum insa, scrie Daily Mail, avem cuvintele inteligente ale unui baiat de 12 ani, care pare sa exprime exact dezamagirea pe care o traiesc acum zeci de mii de protestatari din Piata Tahrir si nu numai.

In timpul unui interviu care a devenit deja celebru, realizat de un post TV local, El Wady News, tanarul Ali Ahmed denunta guvernul decazut al lui Mohamed Morsi pe care il caracterizeaza ca fiind o "teocratie fascista". Tot el sustine ca regimul precedent a fost "blestemat" de la inceput, argumentand prin faptul ca "ceea ce este construit pe o baza falsa nu este altceva decat un fals".

Raspunsurile sale uimitoare au fost postate pe Youtube in 27 martie 2013, insa inregistrarea a devenit un succes pe internet printre protestatari abia recent, atingand aproape 1,4 milioane de vizualizari.

"Nu ne-am chinuit sa scapam de un regim militar ca sa punem in loc o teocratie fascista", sunt primele cuvinte ale tanarului egiptean. In momentul in care reporterul subliniza ca nu este sigur ca stie exact ce vrea sa spuna prin "teocratie fascista", copiul explica: "Teocratia fascista este atunci cand manipulezi religios si aplici reglementari extremiste in numele religiei."

Citește și
Egipt
Marturii socante: "Libertate in Egipt? Unii si-au luat libertatea de a ma viola in Piata Tahrir"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Suprins de cunostiintele politice ale lui Ali, jurnalista intreaba unde a invatat despre astfel de lucruri. "Pur si simplu stiu. Ascult ce se vorbeste in jurul meu si imi folosesc creierul. Citesc ziarele, ma uit la TV si stau pe internet", raspunde baiatul.

Apoi, Ali continua: "Tot acest proces politic este lipsit de valoare pentru ca Parlamentul, in primul rand, este lipsit de valoare."

Baiatul in varsta de 12 ani critica si legislatia adoptata de regimul islamist, pe care il califica drept "revoltator": "De exemplu, barbatii au voie sa isi disciplineze femeile. Pot sa imi bat nevasta si aoroape sa o omor, apoi sa spun ca am disciplinat-o. Asta nu e disciplina, este abuz si nebunie", mai spune el.

Coalitia laica de opozitie egipteana respinge "declaratia constitutionala" a presedintelui

Principala coalitie de opozitie laica egipteana, care a sustinut inlaturarea presedintelui Mohamed Morsi, a denuntat marti "declaratia constitutionala" care il investeste pe presedintele interimar cu puteri extinse si contureaza un traseu catre noi alegeri, relateaza AFP. "Frontul de salut national (FSN) anunta respingerea declaratiei constitutionale", arata un comunicat. Aceasta coalitie era condusa de Mohamed ElBarabei pana la nominalizarea sa in functia de vicepresedinte in cadrul noului guvern.

"Solicitam ca aceasta sa fie modificata si vom propune propriile noastre amendamente presedintelui", adauga coalitia.

Anterior, miscarea Tamarod, care a organizat manifestatiile de masa ce au dus la inlaturarea presedintelui Morsi, a regretat de asemenea ca nu a fost consultata pentru elaborarea planului de tranzitie. Purtatorul de cuvant al Tamarod, Mahmud Badr, a declarat ca miscarea va propune si ea schimbari la aceasta "declaratie", in special in ceea ce priveste puterile acordate noului presedinte in timpul perioadei de tranzitie care va dura cel putin sase luni, pana la alegerile prezidentiale.

Fratia musulmana a respins de asemenea categoric declaratia constitutionala. "O declaratie constitutionala facuta de un om numit de complotisti...duce tara inapoi de unde a plecat", a declarat un inalt responsabil al Fratiei, Essam al-Erian, intr-un mesaj postat pe Facebook.

Principalele puncte ale "declaratiei constitutionale" a presedintelui interimar al Egiptului

Presedintele egiptean interimar Adly Mansour a prezentat in noaptea de luni spre marti o "declaratie constitutionala" care contureaza un calendar electoral, la aproape o saptamana de la inlaturarea presedintelui islamist Mohamed Morsi de catre armata, relateaza AFP.

Aceasta declaratie prevede mai ales organizarea legislativelor pana la inceputul lui 2014. Iata principalele puncte:

-> CONSTITUTIA

- Presedintele interimar numeste in 15 zile un comitet de experti inzestrat cu prezentarea amendamentelor la constitutia din 2012. In prezent suspendata.

- Acesti experti au 30 de zile pentru a elabora amendamentele, care vor fi apoi prezentate unei comisii de 50 de personalitati reprezentand diverse compomente ale societatii egiptene (partide, sindicate, demnitari religiosi, armata...).

- Aceasta comisie dispune la randul sau de 60 de zile pentru a prezenta versiunea finala a noii constitutii presedintelui interimar.

- Un referendum va fi organizat in 30 de zile de la aprobarea noului text.

-> ALEGERILE

- Presedintele interimar dispune de 15 zile pentru a convoca alegeri legislative dupa adoptarea noii constitutii modificate.

- Aceste legislative trebuie sa aiba loc in urmatoarele doua luni de la convocarea lor.

- De la prima sesiune a noului Parlament, presedintele dispune de o saptamana pentru a anunta organizarea alegerilor prezidentiale.

-> PRESEDINTELE

- Presedintele interimar detine puterea legislativa pana la alegerea unui nou Parlament.

- Presedintele interimar are mai ales puterea de a decreta stare de urgenta, dupa aprobarea cabinetului.

- Starea de urgenta nu poate fi decretata pentru mai mult de trei luni. Dupa trei luni trebuie sa fie aprobata prin referendum pentru a fi reinnoita.

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Fratia Musulmana sustine ca 34 dintre membrii sai au fost ucisi in aceasta dimineata
Fratia Musulmana sustine ca 34 dintre membrii sai au fost ucisi in aceasta dimineata

Politia si armata egipteana incercau, luni dimineata, sa disperseze in forta o adunare a sustinatorilor presedintelui inlaturat de armata, Mohamed Morsi, din fata sediului Garzii Republicane din Cairo.

Marturii socante:
Marturii socante: "Libertate in Egipt? Unii si-au luat libertatea de a ma viola in Piata Tahrir"

Potrivit datelor publicate de Operation Anti-Sexual Harassment, o organizatie egipteana impotriva hartuirii sexuale, in ultimele 4 zile, peste 90 de femei au fost abuzate sexual in Egipt.

Cel putin 36 de morti dupa reizbucnirea violentelor in Egipt. Turismul a primit lovitura de gratie
Cel putin 36 de morti dupa reizbucnirea violentelor in Egipt. Turismul a primit lovitura de gratie

Atmosfera ramane extrem de tensionata la Cairo, unde demonstrantii anti-Morsi si Fratii Musulmani isi mentin inclestarile.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a plătit la ultima factură de energie electrică suma de 199 lei şi nu ştie de ce a fost „o factură destul de mare”, în contextul în care nu este un mare consumator de energie.