Alegeri în Rusia. Cum gândeşte „Generaţia Putin", tinerii care nu au prins alt lider al ţării. „Nu mă gândesc la viitor”

vladimir putin
Getty

La alegerile din martie, Vladimir Putin ar putea câştiga un nou mandat de şase ani de preşedinte, care - dacă îl va duce la bun sfârşit - îi va permite să îl depăşească pe Iosif Stalin şi să devină cel mai longeviv lider al Rusiei de peste 200 de ani.

Zaurbek, în vârstă de 27 de ani, îl vede pe preşedintele Vladimir Putin drept garantul stabilităţii Rusiei. Egor, în vârstă de 18 ani, spune fără menajamente că liderii Rusiei sunt „jalnici". Ceea ce au în comun amândoi este faptul că niciunul dintre ei nu-şi poate aminti o perioadă în care Putin, la putere din ultima zi a anului 1999, nu a fost la conducerea Rusiei în calitate de preşedinte sau prim-ministru.

„Noi suntem Generaţia Putin. Într-un sens, este corect să spunem că nu am văzut nimic altceva", recunoaşte Zaurbek într-un interviu acordat pentru Reuters în oraşul Vladikavkaz din sudul ţării.

Putin se bucură de cote de aprobare care depăşesc cu mult 80%, potrivit sondajelor de opinie, deşi fiabilitatea datelor poate fi pusă la îndoială într-o ţară aflată în război, care a reprimat dur disidenţa.

Totuşi, tinerii sunt ceva mai critici decât populaţia generală în ceea ce priveşte direcţia în care se îndreaptă ţara.

Un sondaj realizat în februarie de cel mai cunoscut institut de sondaje din Rusia, Centrul Levada, a arătat că 72% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani credeau că lucrurile merg în direcţia corectă - o cifră care a scăzut la 64% în rândul ruşilor cu vârste cuprinse între 25 şi 34 de ani. Pentru întreaga populaţie, proporţia a fost de 74%.

În interviurile televizate acordate Reuters, tineri ruşi din cinci oraşe diferite au vorbit despre Putin şi despre speranţele lor pentru viitor:

„Siguranță și perspective pentru viitor”

Zaurbek Burnaţev locuieşte în regiunea Caucazului de Nord din Rusia care, în anii care au urmat prăbuşirii Uniunii Sovietice în 1991, a cunoscut războaie, luări de ostatici şi bombardamente.

El are o amintire deosebit de vie din copilărie. Într-o zi, în timp ce se întorcea acasă de la şcoală, mama sa a sunat panicată pentru a afla unde se află - avusese loc un „act terorist" într-o piaţă locală. Astăzi, lucrurile sunt mai stabile şi vrea să rămână aşa.

„Ce îmi doresc? În primul rând, vreau siguranţă şi perspective pentru viitor, dezvoltare şi oportunităţi. Ceea ce observ acum - din ceea ce îmi amintesc şi ceea ce avem acum, lucrurile s-au îmbunătăţit. Să sperăm că se va îmbunătăţi şi mai mult. Doamne fereşte ca lucrurile să se înrăutăţească", a declarat tânărul într-un interviu realizat la sediul de campanie electorală al lui Putin din Vladikavkaz, unde lucrează ca voluntar, precizează Reuters. „Să spunem că îl susţin pe preşedintele în exerciţiu. Voi participa la viitoarele alegeri şi cel mai probabil voi vota pentru el", mărturiseşte tânărul.

Dacă nu respect legea „m-aș împușca în picior”

Egor Lvov critică autorităţile, dar se dezice de ideea că s-ar putea gândi să părăsească ţara, aşa cum au făcut sute de mii de alte persoane de la începutul războiului.

„De ce aş pleca? Oameni jalnici au preluat puterea în ţara mea şi au pus stăpânire pe ea în ultimii 25 de ani. De ce trebuie să plec eu şi nu ei? Cred că este timpul ca ei să plece sau să meargă la închisoare", spune Lvov.

La începutul acestui an, el a sprijinit campania electorală a lui Boris Nadejdin, un posibil adversar al lui Putin care s-a pronunţat împotriva războiului din Ucraina. Nadejdin a fost descalificat din motive tehnice, dar Lvov spune că a fost remarcabil faptul că această campanie a avut loc şi că „nimeni nu a încercat să ne bată cu un par în cap". El are în vedere legile introduse de la începutul a ceea ce Putin numeşte „operaţiunea militară specială" în Ucraina, în baza cărora oamenii pot merge la închisoare pentru "discreditarea" forţelor armate sau pentru răspândirea de informaţii false despre acestea.

„Ei bine, eu respect legea, indiferent de atitudinea mea faţă de ea. Este represivă, este greşită şi nedreaptă. Dar dacă nu o respect, m-aş împuşca în picior", afirmă Lvov.

El spune că opiniile sale au devenit mai dogmatice. „Înţeleg că nu am cum să comunic cu o persoană care susţine operaţiunea militară specială şi îl susţine pe Putin. Acest lucru se datorează faptului că Putin şi OMS sunt acum unul şi acelaşi lucru."

Doar Putin este în stare să conducă țara

Artiom Kolenov, în vârstă de 25 de ani, este student la agricultură şi, la fel ca şi alţii din familia sa înaintea lui, este cazac - un descendent al călăreţilor războinici care apărau frontierele Imperiului Rus. Figura sa corpolentă poartă o uniformă închisă la culoare, cu epoleţi şi nasturi de argint. Ambiţia sa este să obţină o slujbă bună în sectorul agricol şi să ajungă la rangul de lider cazac sau ataman.

„Lucrurile sunt rele în Occident, dar pentru noi s-au îmbunătăţit. Am început să mâncăm pâine cu unt şi caviar roşu. Nu era cazul înainte. Vorbesc foarte serios", spune el.

„Da, voi merge să votez la alegeri. Îl susţinem pe Vladimir Vladimirovici Putin. Nu există alte persoane care ar putea conduce ţara, pentru că în acest moment este în curs de dezvoltare la scară largă a statului", spune Artiom.

„Există o teamă”

Elizaveta Kazanţeva, în vârstă de 21 de ani, este studentă la sport şi politici pentru tineret şi activistă a partidului liberal Iabloko din oraşul Ekaterinburg din Urali. Luna trecută, ea şi o prietenă au fost reţinute şi amendate după ce au depus flori la un memorial de război în timpul a ceea ce autorităţile au considerat a fi un eveniment neautorizat organizat de soţiile soldaţilor ruşi care servesc în Ucraina.

„Noi doar am depus flori şi am fost reţinute, deşi nu am scandat nimic, nu aveam afişe sau ceva de genul acesta", a povestit Kazanţeva. „Doar pentru că am depus flori. Aşadar, există o teamă că, dacă autorităţile reacţionează astfel, simpla respiraţie sau expiraţie greşită ar putea fi un declanşator pentru ele", explică tânăra.

Kazanţeva spune că ea şi părinţii ei împărtăşesc această viziune despre politică. Dar cu bunicile ei, care îşi iau opiniile de la televiziunea de stat, este diferit. „Pur şi simplu nu înţeleg cum este posibil să nu ne idolatrizăm autorităţile şi să vorbim altfel, nu aşa cum o fac ele", mărturiseşte Kazanţeva.

Ea vrea să fie „o persoană bună, care să nu fie în închisoare şi să poată spune ceea ce gândeşte cu adevărat". Privind în viitor, ea vede „multe probleme" pentru Rusia în următorii 10 ani. „Este nevoie să se rezolve conflictul politic extern (cu Ucraina) într-un fel sau altul. Este nevoie să se găsească o cale de ieşire, ceea ce nu va fi uşor. Dar cred că Rusia va fi capabilă să îndure acest calvar şi va deveni în cele din urmă un stat liber şi democratic", spune tânăra.

„Nu mă gândesc la viitor”

Marksim Golomareev, în vârstă de 25 de ani, este student la universitate şi un pasionat de dans popular şi modern. Reflectând asupra evenimentelor din ultimii doi ani, el se concentrează asupra artei, nu asupra războiului sau politicii.

„Bineînţeles, am crescut ca dansator, am crescut în abilităţile de performanţă", spune el.

Întrebat ce s-a mai schimbat, el face aluzie la impactul sancţiunilor occidentale asupra Rusiei. „iPhone-urile nu funcţionează cum trebuie, nici Apple Pay. Şi ce dacă? Continuăm să trăim fără Apple Pay şi fără iPhone-uri", adaugă tânărul.

El spune că va vota în alegeri, dar nu spune pentru cine. „Alegerea unui preşedinte este importantă pentru fiecare persoană. Bineînţeles, am de gând să votez. Aceasta este o datorie a fiecărui cetăţean al Federaţiei Ruse", arată Maksim.

Ce se va întâmpla în viitor? „Nu mă gândesc la viitor", spune el, zâmbind. „Mă las pur şi simplu în voia vieţii. Asta e tot", afirmă tânărul rus.

Articol recomandat de sport.ro
"A slăbit vreo 2-3 kilograme!" Motivul pentru care Gigi Becali "nu mai doarme noaptea"
"A slăbit vreo 2-3 kilograme!" Motivul pentru care Gigi Becali "nu mai doarme noaptea"
Citește și...
Rezoluția privind restituirea tezaurului românesc sechestrat de Rusia, votată de Parlamentul European
Rezoluția privind restituirea tezaurului românesc sechestrat de Rusia, votată de Parlamentul European

Parlamentul European a adoptat joi, prin ridicare de mâini, o rezoluţie prin care cere Rusiei să restituie integral tezaurul naţional al României pe care şi l-a însuşit ilegal.

Alegeri în Rusia. Cine sunt „contracandidaţii” lui Putin şi din ce motiv au fost alţii excluşi
Alegeri în Rusia. Cine sunt „contracandidaţii” lui Putin şi din ce motiv au fost alţii excluşi

Rusia va organiza în perioada 15-17 martie alegeri prezidenţiale pe care preşedintele Vladimir Putin este sigur că le va câştiga, în lipsa unor contracandidaţi reali şi a unei opoziţii pe care a redus-o la tăcere.  

Rusia se consideră alarmată și insultată de Armenia și o amenință direct. Gestul curajos al țării odinioară vasală Moscovei
Rusia se consideră alarmată și insultată de Armenia și o amenință direct. Gestul curajos al țării odinioară vasală Moscovei

Rusia se consideră ”alarmată” și ”insultată” de Armenia, care a anunțat recent că ar vrea să se alăture Uniunii Europene, o mutare apreciată drept ”înjositoare” de Kremlin. Moscova s-a dezlănțuit practic miercuri împotriva Erevanului.

 

Combatanţi ruşi pro-Kiev din mai multe unități anunţă atacuri aeriene ale oraşelor rusești Belgorod şi Kursk
Combatanţi ruşi pro-Kiev din mai multe unități anunţă atacuri aeriene ale oraşelor rusești Belgorod şi Kursk

Voluntari ruşi care luptă alături de Ucraina anunţă miercuri atacuri aeriene vizând două mari oraşe ruseşti situate în apropiere de frontiera dintre Rusia şi Ucraina şi cer civililor să părăsească aceste localităţi, relatează AFP.

Lideră prorusă: Găgăuzia a cerut Rusiei gaze mai ieftine şi asistenţă bancară pentru suplimentarea pensiilor
Lideră prorusă: Găgăuzia a cerut Rusiei gaze mai ieftine şi asistenţă bancară pentru suplimentarea pensiilor

Găgăuzia a cerut Moscovei livrări directe de gaze "la tarife speciale" şi deschiderea de conturi în sistemul bancar rusesc MIR pentru a permite plata unor ajutoare financiare de la "donatori" din Rusia, scrie EFE.

Recomandări
Statele Unite trimit Ucrainei temutele rachete Patriot, dar NU și sistemele de lansare. O singură baterie costă 1 miliard $
Statele Unite trimit Ucrainei temutele rachete Patriot, dar NU și sistemele de lansare. O singură baterie costă 1 miliard $

Pentagonul a anunțat că va "grăbi" rachetele de apărare antiaeriană Patriot și muniția de artilerie către Ucraina, ca parte a noului său pachet de ajutor militar. 

Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Burduja îl provoacă pe Nicuşor Dan la o dezbatere: „Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine pe argumente”
Burduja îl provoacă pe Nicuşor Dan la o dezbatere: „Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine pe argumente”

Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere şi a afirmat că vrea să vadă dacă “are curajul să se lupte cu mine pe argumente”.