"Al Saptelea Continent este de plastic". Insulele permanente de gunoaie, explorate cu dronele in Pacific
Cercetatorii marini au descoperit cu ajutorul dronelor in largul Pacificului insule permanente de gunoaie formate cel mai probabil in urma distrugerilor provocate de tsunami.
Marea Insula de Gunoaie din Pacific este o zona de acumulare a unei multitudini de deseuri de plastic care constituie o sursa majora de poluare in Nordul Oceanului Pacific si pune in pericol ecosistemul local.
Cu toate ca zona, de marimea statului Texas, este cunoscuta de catre cercetatori de multa vreme, un grup de exploratori marini a atras recent atentia ca fenomenul a luat amploare. O arata imaginile surprinse cu ajutorul dronelor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Am ajuns in cea mai poluata zona din lume" a explicat echipa de cercetatori Algalita care va petrece 30 de zile pe un vas in nordul Pacificului.
Marele Vortex din Nordul Oceanului Pacific strange cu ajutorul curentilor marini tone de deseuri de plastic care se depoziteaza la suprafata apei formand insule permanente si afecteaza ecosistemul din zona.
"Deseurile de plastic au creat aici noi habitate, adica 'recifuri de plastic' in care creaturile marine si-au facut noi case" au explicat cercetatorii.
Acestia atrag atentia ca la suprafata oceanului ar exista in realitate mult mai multe gunoaie decat s-a crezut initial. Echipa sustine ca resturile cauzate de distrugerile din urma tsunami-ului din Japonia, 2011, au format mini insule in zona. Una dintre ele cantareste in jur de 7 tone.
Oceanografii vorbesc despre un al saptelea continent, o placa imensa de deseuri care se mareste de la an la an si care are de sase ori dimensiunea Frantei, sustine publicatia Le Monde.
Este vorba despre o multitudine de bucati de plastic, sticle, vase, saci, diverse obiecte rupte care plutesc la suprafata sau pana la o adancime de 30 de metri. Sunt greu de vazut de la distanta. Insa cand te apropii cantitatea lor este impresionanta, a povestit oceanograful François Galgani.
Acest fenomen al insulelor de plastic, greu de observat din spatiu, este intalnit in cadrul a cinci mari bazine oceanice: Pacificul de Sud si de Nord, Atlanticul de Sud si de Nord, precum si Oceanul Indian.