Agentul rus Maria Butina s-a întors la Moscova. „A fost umilită”

Ultima actualizare: 26-10-2019 14:23

Agentul rus Maria Butina, prima persoană condamnată în ancheta privind ingerințele Rusiei în alegerile din SUA, a ajuns sâmbătă pe aeroportul Sheremetyevo din Rusia, la o zi după ce a fost eliberată din închisoare.

Maria Butina este primul cetățean rus care și-a recunoscut vinovăția în ancheta privind ingerințele Rusiei în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2016 din SUA, relatează AP.

Rusoaica în vârstă de 30 de ani a fost arestată în iulie 2018 şi în aprilie anul acesta a primit o condamnare de 18 luni de închisoare cu executare, după ce a fost acuzată de „complot” în vederea „promovării intereselor Rusiei”.

La întoarcerea în Moscova, Butina a fost întâmpinată de Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, care a condamnat dur modul în care tânăra a fost tratată în SUA.

„A fost umilită”, a declarat Zakharova.

Maria Butina le-a mulțumit tuturor celor care au fost alături de ea pe perioada procesului și a detenției, într-o conferință de presă ținută pe aeroport.

În timpul vizitelor în Statele Unite, ea s-a întâlnit din 2015 cu responsabili ai National Rifle Association (NRA), cel mai mare lobby american de arme, apropiat partidului republican al preşedintelui Donald Trump.

Potrivit acuzării, Maria Butina a lucrat sub conducerea lui Aleksandr Torşin, politician şi bancher apropiat preşedintelui rus Vladimir Putin, vizat de sancţiuni americane.

După arestare, ea a cooperat cu justiţia americană şi şi-a recunoscut vina de a fi acţionat ca agentă a unei ţări străine fără a fi notificat oficial guvernul american.

În schimb, diplomaţia rusă a criticat acuzaţiile „montate piesă cu piesă” şi condamnarea „motivată politic” împotriva Mariei Butina.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO