AFP: ”Șeful Moderna nu a spus că vaccinul îți schimbă ADN-ul. Informația este falsă”

Dată publicare: 12-04-2021 16:25
Dată actualizare: 12-04-2021 17:13


Moderna

Informația potrivit căreia Tal Zaks, medicul șef al companiei farmaceutice americane Moderna, a spus că vaccinurile ARN mesager pot „modifica” ADN-ul uman se dovedește a fi falsă.

Un articol, distribuit de mii de ori pe rețelele de socializare, a susținut că Zaks a făcut comentariile în timpul unei discuții TEDx.

Informația se dovedește însă a fi falsă, relatează AFP.

Articolul se leagă de o discuție din cadrul TEDx, intitulată „Rescrierea codului genetic: Un leac împotriva cancerului în curs de realizare”, ce s-a desfășurat în 2017.

Atunci, Zaks a spus că vaccinurile ARN mesager (ARNm) ar putea fi utilizate pentru a trata boli, inclusiv gripa, cancerul sau tulburările genetice.

„Corpul nostru este format din organe, organele noastre sunt formate din celule și în fiecare celulă există acest lucru numit ARN mesager sau ARNm, care transmite informațiile critice din genele noastre către proteină, care este lucrul din care suntem cu toții făcuți”, spunea medicul șef al Moderna.

„Aceasta este informația critică care determină ce va face de fapt o celulă. Deci, ne gândim la el ca la un sistem de operare. Nu este doar în fiecare celulă a corpului nostru, ci, de fapt, în fiecare celulă a fiecărui organism viu, este același lucru. Deci, dacă ați putea schimba efectiv acest lucru, pe care îl numim software-ul vieții, dacă ați putea introduce o linie de cod sau puteți schimba o linie de cod, se dovedește că are implicații profunde pentru orice, de la gripă la cancer", a adăugat Zaks.

Acest citat a fost folosit în mod înșelător pentru a sugera că Zaks a spus că vaccinurile ARNm pot modifica ADN-ul uman. Când a făcut aluzie la schimbarea unei „linii de cod”, Zaks se referea de fapt la ARN messenger, nu la ADN, explică AFP.

Afirmațiile că vaccinurile cu ARNm pot modifica ADN-ul a fost respinse de oamenii de știință.

Cum funcționează vaccinurile pe bază de ARNm

 

Vaccinurile pe bază de ARN mesager împotriva COVID-19 dezvoltate de Pfizer-BioNTech și Moderna nu conțin substanțe care au capacitatea de a modifica ADN-ul, a explicat Ministerul Sănătății.

ARN-ul mesager din vaccin este o copie a unei mici părți din ARN-ul virusului SARS-CoV-2. Această moleculă are rolul de a oferi celulelor noastre instrucțiunile necesare pentru a produce proteina Spike, proteină la care sistemul imun va reacționa prin producerea de anticorpi specifici.

ARN-ul mesager este o moleculă neinfecțioasă, care nu se poate integra în ADN-ul uman și care este repede înlăturată odată ce și-a îndeplinit scopul, acela de a produce proteina Spike.

Sursa: AFP


VIDEO PROTVPLUS.RO