Afacerea Madoff, protejata de complici sus-pusi?

Ultima actualizare: 27-10-2012 15:47

Anchetatorii americani incearca sa dezlege itele fraudei de 50 de miliarde de dolari pusa la cale de Bernard Madoff. Multi au banuit ca in spatele succesului nebun al lui Madoff s-ar putea afla afaceri dubioase.


Insa, in ciuda avertismentelor repetate, inspectorii de pe Wall Street n-au miscat un deget.

Investigatorii scormonesc prin dosare si cauta complici, pentru ca e greu de crezut ca Bernard Madoff a dat singur un tun de 50 de miliarde de dolari.

Autoritatile au emis o citatie pe numele fratelui lui Bernard Madoff, Peter, auditor intern al companiei. Alte citatii au ajuns la o societatea de valori mobiliare care avea sediul la acelasi etaj al cladirii de birouri.

De vreo zece ani incoace, Comisia pentru Valori Mobiliare - adica jandarmul tranzactiilor de pe Wall Street - a primit degeaba semnale de alarma.

Investigatorii trebuiau sa se intrebe cum cineva administreaza atat de multi bani fara sa aiba deloc colaboratori care sa-i caute clientii.
Christopher Cox, presedinte Comisia Valori Mobiliare
Unele erau cat se poate de evidente! In 2006, Madoff declara in scripte ca administreaza singur singurel fonduri de 17 miliarde de dolari!

"Sunt foarte apropiat de cei care fac regulile. Nu incerc sa-i critic. Nepota mea e casatorita cu unul," a apus Bernard Madoff.

Adica cu Eric Swanson, tocmai directorul care a supervizat, timp de un deceniu, inspectiile. E drept ca atunci cand a intrat in familia lui Madoff, acesta a demisionat.

"Cred ca vigilenta inspectorilor a fost "pacalita" de faptul ca Madoff era o personalitate, avea o reputatie uriasa pe Wall Street," este de parere Christopher Cox, presedinte al Comisiei pentru Valori Mobiliare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO