Acord privind plafonarea prețului gazelor în UE. Ce efecte va avea în România
Românii, dar și ceilalți europeni, ar urma să fie protejați de creșterile foarte mari de prețuri ale gazelor naturale.
Miniștrii Energiei din toată Uniunea au stabilit un plafon pentru tranzacțiile angro, astfel încât să nu mai ajungem la recordurile din acest an.
Mecanismul întră în vigoare de la jumătatea lunii februarie, anul viitor. În prezent, în România, preţul gazului pentru consumatori este plafonat până în aprilie 2025. După săptămâni de dezbateri, miniștrii energiei din Uniunea Europeană au agreat un plafon de 180 de euro pe MWh, pentru gazele naturale de pe piața de referință, de la Amsterdam.
Acest plafon ar trebui să funcționeze ca o frână, atunci când există creșteri de prețuri foarte mari pentru tranzacțiile angro de gaz. De exemplu, cum a fost în această vară, în august, atunci când gazul a ajuns la aproape 350 de euro pe MWh. Acum, prețul este sub plafon. Pentru România, această limită de 180 de euro, pentru tranzacțiile angro, s-ar aplica doar pentru importuri. Pentru gazul produs în țară, există deja un plafon. Producătorii naționali pot vinde către furnizori cu cel mult 150 de lei pe MWh, adică 30 de euro, deci mult mai puțin decât plafonul european.
Jozef Sikela, ministrul ceh pentru Industrie și Comerț: „Mecanismul va fi activat dacă două condiții sunt îndeplinite. Prima, prețul gazului TTF trece de 180 de euro pe MWh pentru trei zile consecutive. A doua, diferența între gazul TTF și gazul natural lichefiat de pe alte piețe globale este mai mare de 35 de euro pentru aceeași perioadă. După ce mecanismul este activat, va rămâne așa pentru cel puțin 20 de zile lucrătoare.
Acest plafon ar trebui să aibă un efectiv pozitiv și asupra prețului energiei electrice, în condițiile în care prețul ridicat al gazului a pus presiune și pe electricitate, în acest an. Liderii europeni au stabilit multe mecanisme prin care plafonul poate fi suspendat, pentru a nu fi afectată aprovizionarea cu gaze.
Mihnea Cătuți, expert energie: „În cazul în care se constată că nu sunt suficienți vânzători interesați sau că tranzacțiile cu gaz natural lichefiat scad sub nivelurile optime pentru a umple depozitele din iarnă 2023-2024. Așadar, avem un plafon, care atât de multe excepții și mecanisme aplicate lui, încât nu e clar în momentul de față dacă se va aplica, pentru cât timp se va întâmpla acest lucru și cât de credibil este pentru a calma criza prețurilor.”
Prețul final pentru consumatorii casnici din România, cu tot cu TVA și costuri de transport, nu poate fi mai mare de 0,31 de lei pe kwh, iar pentru firme sau instituții de 0,37 de lei. Măsura este valabilă până în aprilie 2025.