50 de ani de la asasinarea lui JFK. Cele mai populare teorii despre moartea presedintelui american
Vineri, 22 noiembrie, se implinesc 50 de ani de la tragedia care a socat intreaga planeta. Pe 22 noiembrie 1963, John Fitzgerald Kennedy, cel de-al 35-lea presedinte american, a fost asasinat in timpul unei vizite in orasul Dallas.
Si in ziua de azi insa, dupa o jumatate de veac, exista numeroase teorii privind acest atac.
O multime de americani sunt si acum nemultumiti de concluziile formulate in urma anchetelor oficiale, ce arata un singur vinovat. De-a lungul anilor au aparut valuri de speculatii.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
22 noiembrie 1963, Dallas. Convoiul presedintelui John Fitzgerald Kennedy traversa Piata Dealey, cand uralele publicului au fost intrerupte subit de focuri de arma.
O natiune intreaga a privit socata cum presedintele american a cazut rapus de gloante. A fost primul asasinat transmis vreodata in direct de televiziuni.
Apoi, din momentul atentatului, timp de mai bine de 70 de ore, acesta a fost singurul subiect dezbatut in mass-media.
S-au auzit trei impuscaturi. Primul glont a ratat tinta. Ultima lovitura i-a fost insa fatala lui Kennedy, care a ajuns in bratele medicilor cu o rana cumplita la cap.
Potrivit raportului oficial, s-a stabilit ca glontul care l-a ucis pe Kennedy l-a ranit grav si pe guvernatorul de Texas, John Connally.
Dupa o jumatate de secol insa, americanii nu sunt inca multumiti de explicatiile primite. Multi dintre ei cred ca Lee Harvey Oswald ar fi fost ajutat de un alt atacator.
Numeroase teorii ale conspiratiei au aparut de atunci. S-a speculat ca inclusiv CIA ar fi dorit moartea lui John Fitzgerald Kennedy, deoarece ar fi refuzat invadarea Cubei.
Au planat suspiciunile si asupra marilor baroni ai petrolului, deoarece Kennedy modificase legea impozitarii veniturilor din afacerile cu petrol, dar si asupra Mafiei, pentru ca presedintele ar fi luat masuri drastice impotriva crimei organizate.