30 de intelectuali: "Europa e o idee care se destramă sub ochii noștri"

Ultima actualizare: 28-01-2019 23:09

"Europa este o idee, care se destramă sub ochii noștri", avertizează 30 de intelectuali de vârf, printre care scriitoarea de origine română, Herţa Muller, laureată cu premiul Nobel, Milan Kundera, Mario Vargas Llosa, și filosoful Henri Lévy.

Cu 4 luni înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, aceștia au semnat un manifest, menit să atragă atenția în legătură cu provocările istorice pe care trebuie să le înfrunte continentul nostru.

În manifestul publicat de ziarul Liberation, cei 30 de intelectuali renumiţi, care se identifica drept "patrioţi europeni", enumeră pericolele care ameninţă, mai mult ca oricând, să destrame ideea Europei unite şi valorile democraţiei liberale. Cel mai grav este de departe, ascensiunea populiştilor, ajunşi la putere în ţări că Ungaria şi Italia.

”Europa este atacată de falşi profeţi, îmbătaţi de resentimente şi euforici în fața oportunităţii de a monopoliza atenţia. Trebuie să tragem alarma urgent împotriva acestor piromani ai sufletului şi spiritului care, de la Paris la Roma, trecând prin Barcelona, Budapesta, Dresda, Viena şi Varşovia, vor să ne pună pe rug libertăţile”, scrie în manifest.

Semnatarii scrisorii îi atacă pe Vladimir Putin şi Donald Trump, unul fiind interesat să dezbine structura europeană şi valorile ei democratice, celălalt, promotor al izolaţionismului prin politica America First.

"Europa a fost abandonată de cei doi mari aliaţi care au salvat-o de la sinucidere de două ori. În secolul trecut, unul, de cealaltă parte a Canalului Mânecii, altul, peste Oceanul Atlantic. Continentul este vulnerabil în fața amestecului tot mai neobrazat al şefului de la Kremlin. Ideea europeană se dezintegrează sub ochii noştri", se mai regăsește în manifest.

În aceeaşi notă pesimistă au vorbit despre soarta Europei numeroşi lideri politici,de-a lungul ultimelor săptămâni.

Populismul şi naţionalismul devin tot mai puternice în toate ţările noastre. Pentru prima oară, o ţară, Marea Britanie, părăseşte Uniunea Europeană”, a declarat Angela Merkel.

"Europa nu ar supravieţui dezbinării, ar fi sfârşitul ei. Cei care cred în Europa trebuie să o apere şi să o susţină. Le-am dat prea mult spaţiu celor care spun minciuni şi asta a devenit un obicei. Putem să acţionăm împotriva euroscepticismului, demonstrând că Europa realizează proiecte concrete şi că are răspunsuri pentru fricile oamenilor. Pentru că euroscepticii, naţionaliştii profită de pe urma acestei frici şi spun că răspunsul este naţionalismul", a declarat Emmanuel Macron.

"Felul în care a evoluat capitalismul a fost extrem de rău pentru unii oameni din clasa de mijloc în ţările industrializate ale Occidentului. Şi trebuie să rezolvăm această problemă, pentru că, dacă nu o facem, politicienii vor găsi mijloace de a exploata acea furie. Şi cel mai simplu mod este să vină cu mesaje de genul "este vina celor care nu arată ca voi şi care trăiesc în ţările voastre, este vina imigranţilor sau a acelor străini care profită de noi în relaţiile comerciale. Şi am mai văzut asta. Am văzut-o în anii 20 şi 30" , a declarat Chirystia Freeland, Ministrul de Externe al Canadei.

Apelul scriitorilor este un îndemn însufleţit la acţiune, în contextul apropierii alegerilor pentru Parlamentul European.

"Refuzăm să lăsăm aceste alegeri groparilor ideii europene", spun ei şi fac o pledoarie pentru reluarea activismului politic. Altfel, "vom consimţi la impunerea peste tot a resentimentului, a urii și a cortegiului lor de pasiuni triste", avertiseaza autorii.

Pericolul este cât se poate de real, crede şi analistul politic Cristian Pârvulescu.

Cu siguranţă în Parlamentul European vor intra partide extremiste, antieuropene. Întrebare e dacă vor reuşi să constituie un grup politic sau nu. Estimăm că aproximativ 150 de reprezentaţi ai partidelor extremiste vor intra în Paralamentul European. Ar putea fi al doilea sau al treilea grup politic din PE, un număr semnificativ", a declarat Cristian Pârvulescu, analist politic.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO