10.000 de sarbi isi acuza presedintele de tradare. Lupte de strada in numele lui Mladici la Belgrad

Dată publicare: 30-05-2011 12:53
Dată actualizare: 02-07-2012 21:03


Peste 30 de persoane au fost ranite si 110 au fost arestate duminica seara, in Belgrad, in urma confruntarilor dintre ultranationalisti si politie. Incidentele au fost declansate la finalul unei manifestatii in favoarea lui Ratko Mladici.

Aproape 10.000 de persoane s-au adunat in centrul Capitalei pentru a protesta fata de arestarea lui Ratko Mladici si pentru a denunta "tradarea" Serbiei. Multi dintre ei au purtat cagule.

"Cerem ca presedintele Boris Tadici si Guvernul sau sa fie demisi. Raspunzand la ordinele Bruxelles-ului si Washingtonului, regimul lui Boris Tadici a ucis toate sperantele Serbiei si ale sarbilor. Noi spunem stop tradarii", a declarat liderul Partidului Radical, Lidija Vukicevici, in timpul manifestatiei.

 De altfel, ministrul sarb de interne, Ivita Dacici, a facut apel la mentinerea "linistii si ordinii publice". "Sper si mi-ar placea ca ordinea publica si linistea sa fie mentinute, pentru ca ultimul lucru de care are nevoie Serbia in acest moment, cu toate problemele pe care le are, ar fi evenimente care ar putea afecta linistea si stabilitatea tarii", a declarat ministrul, la postul public de televiziune RTS.

Potrivit lui Dacici, se intampla adesea ca sute de persoane, provenite din randul "dreptei, pro-fascistilor, suporterilor", sa se alature manifestatiilor, sa "se amestece in multime si sa provoace tulburari". Politia a arestat 180 de persoane. Potrivit unui bilant oficial, 43 de persoane au fost ranite usor, intre care 32 de politisti.

Ratko Mladici a fost arestat joi in Serbia, dupa mai multi ani de cautari. El este inculpat de Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie, pentru genocid, crime impotriva umanitatii si crime de razboi, pentru rolul sau in conflictul din Bosnia. Justitia sarba a apreciat vineri ca Ratko Mladici poate fi transferat la Tribunalul Penal International de la Haga. Avocatul sau a anuntat ca va face apel luni, iar o decizie definitiva este asteptata in cursul saptamanii.

Cine a fost "Calaul de la Srebrenita", Ratko Mladici
 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO