”Vraciul” care susține că a vindecat 5000 de cancere. Pacient: ”Firele nici nu erau conectate”

Ultimul update: Vineri 17 August 2018 19:59
Data publicarii: Vineri 17 August 2018 18:46
Categorie: Inspectorul PRO

Pământenii sunt tot mai interesaţi de medicina alternativă, iar conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, mai mult de 57% dintre cetăţenii Uniunii Europene au folosit produse şi servicii de acest domeniu numai în ultimul deceniu.

Între ei şi mulţi români. Diferenţa este că în celelalte state, există reglementări, la noi, NU. Astfel, la umbra unei legi care nu are norme de aplicare de 11 ani, în România s-au înmulţit terapeuţii care pretind că vindecă orice fel de boală, inclusiv cancer sau diabet. Urmăriţi un reportaj marca ''Inspectorul PRO''.

România s-a umplut de terapeuţi de medicină alternativă, care pretind că vindecă absolut orice. Iar oamenii se duc la ei, pentru că sunt dezamăgiţi de sistemul nostru medical. Şi disperaţi, uneori, să găsească rapid vindecarea unor boli grave, precum cancer sau diabet. Nu o dată s-a întâmplat însă ca bolnavii să nimerească pe mâna unor şarlatani.

Adrian Tecuceanu a fost diagnosticat cu insuficiență renală. A aflat, acum un an, că trebuie să facă dializă pentru tot restul vieţii. Disperat, tânărul s-a agăţat de orice l-ar fi putut scăpa de boală. Aşa a ajuns la Dan Rişco, un pretins "doctor" din Braşov.

Adrian Tecuceanu: ”Instrumentul cu care el lucra era o simplă pereche de căşti cu un aparat cu nişte fire, care unele dintre ele nu erau nici conectate. Care ar fi trebuit să îţi scaneze tot corpul.

Mi-a zis că sunt dispus la insuficiență respiratorie, la otită, la sinuzită. Eu atunci având insuficienţă renală cronică, adică rinichii mei funcţionau la 15% din capacitate. Şi asta n-a văzut-o. Şi la final am întrebat: "Atât?" "Da!" "Şi la rinichi n-aţi văzut nimic?" "Nu, sunt buni. Funcţionează bine!"

În acel moment, s-a simţit escrocat şi s-a reîntors către medicina clasică. A făcut un transplant de rinichi şi acum e bine.

Dan Rişco îşi continuă însă activitatea. Are clienţi zi de zi, care plătesc 200 de lei pentru o consultaţie. Promovate pe internet şi printr-un cerc de relaţii, acestea au loc într-un apartament din Braşov. Fără firmă la stradă.

Pacient: ”Probleme cu prostata, cu stomacul, cu mai multe. Pancreasul.
Reporter: ”Și cum vă simţiţi acum?
PacientFoarte bine. După un tratament de nu ştiu câte zile. 10 zile.

Doctorul se laudă cu mii de bolnavi vindecaţi. După doar 10, 20 de zile de tratament cu suplimente alimentare naturiste.

Dan Rișco, medic medicina alternativă: ”Am undeva la 4.000 - 5.000 de canceruri vindicate, nu ameliorate.

Ca să fie şi mai convingător, bărbatul apelează la unul dintre cazurile sale rezolvate. Cel care ne vorbeşte nu vrea să-şi decline însă identitatea.

Pacient: ”Soţia mea a avut cancer la sân. I-a făcut bine plămânul, i-a făcut bine cancerul şi glanda, trebuia s-o opereze. Şi mai nou, acum în ultimele tratamente, i-a făcut bine inima. Lua un pumn de medicamente. 10 medicamente. Acum nu mai ia niciunul.

Dan Rişco are aviz de liberă practică de la Ordinul Practicienilor de Medicină Complementară şi Alternativă - pe baza unor cursuri de specializare făcute pe cont propriu, undeva în India. Despre diploma de medic, Rişco nu prea vrea să vorbească.

Reporter: ”Dumneavoastră sunteți doctor?
Dan Rișco: ”Da.
Reporter: ”V-am căutat la Colegiul Medicilor şi nu v-am găsit. Cum puteţi dumneavoastră să-mi dovediţi că sunteţi doctor?
Dan Rișco: ”Cu diploma de doctorat. La Colegiul Medicilor... Păi eu…eu din 2012, de când mi-am luat doctoratul în medicină alternativă, am ieşit din sistemul alopat. Pentru că nu mai practic medicina alopată.
Reporter: ”Medic nu sunteţi.
Dan Rișco: ”Ba da. Sunt şi medic sunt şi doctor.
Reporter: ”Şi dacă nu sunteţi în Colegiul Medicililor cum puteţi să practicaţi?
Dan Rișco: ”Păi simplu. Instanţa mea autoritate nu este DSP-ul, ci Ordinul Practicienilor de Medicină Complementară şi Alternativă.

Lionel Zosmer, președinte OPMCA: ”El nu are aviz pe suplimente alimentare, nu are aviz pe nutriţie. Are aviz de liberă practică pe magnetorezonanță şi reiki, dar de ceva ani nu şi-a plătit cotizaţia, deci din punctul nostru de vedere nu mai este membru.

Reporter: ”Cum comentaţi acuzele pe care vi le aduc anumiţi pacienţi care s-au simţit înşelaţi de modalitatea dumneavoastră de a-i diagnostica?
Dan Rișco: ”Au tot dreptul să creadă, cum să spun, ignoranță. Poate, poate să fie... Ce pot să le spun?

Potrivit reglementărilor în vigoare, terapeuţii de medicină alternativă îşi iau avizul de liberă practică în baza legii 118 din 2007. Singura care recunoaşte, în prezent, specializări precum astrologia medicală, medicina tradiţională chineză, cristaloterapia sau reiki.

Pentru multe dintre aceste metode terapeutice, nici măcar nu este nevoie de studii medicale. Ci doar de nişte cursuri de calificare, de scurtă durată. Singura cerinţă este ca practicantul să deţină un aviz din partea Ordinului Practicienilor de Medicină Complementară şi Alternativă. Avize de care ministrul Sănătăţii Sorina Pintea se dezice oricum.

Sorina Pintea: ”Eu nu ştiu să dea ministerul avize de liberă practică unor vraci. În ăştia 11 ani, în loc să vindece miraculos, s-au îmbogăţit miraculos, practic a fost raiul acestora, raiul vânzărilor de produse care ulterior s-au dovedit a fi toxice.

Grav nu este însă faptul că România s-a umplut de cabinete şi terapii alternative, ci faptul că instituţiile statului nu le controlează. O echipă de la Inspectorul Pro s-a pus în pielea pacienţilor. Şi s-a dus să testeze anumite terapii.

Laura Avram are un cabinet, cochet, tot în Braşov. Se prezintă ca tehnician nutriţionist, însă oferă şi servicii de biorezonanță şi theta-healing. Ultima, o tehnică de meditație simplă, prin care pacientul învață să-și liniștească creierul.

Laura Avram: ”Se intră într-o stare specifică, numită stare theta.
Reporter: ”Cum, concret?
Laura Avram: ”Se face legătura între pământ şi al şaptelea plan şi terapeutul intră în acea stare.

Laura Avram: ”Se pot trata deci boli grave. Singura condiţie este ca pacientul, ca dumneavoastră să credeţi în această vindecare.

Internetul este plin de cursuri pentru terapeuţi. Pentru doar câteva sute de euro, oricine poate deveni specialist în terapie florală, reflexologie, sau biorezonanță. Şi cum afacerea merge bine, există chiar mai multe foruri care dau avize. Uniunea Practicienilor de Medicină Complementară şi Alternativă, la mare concurenţă cu Ordinul Practicienilor de Medicină Complementară şi Alternativă - singurul recunoscut de legea 118.

Lionel Zosmer, președinte OMPCA: ”Noi trebuie să luăm pacientul să-i spunem ce are să ştie exact, mă refer din punct de vedere energetic, nu la partea medicală, şi în momentul ăla îi putem spune: pot să fac de aici până aici.

De altfel, există practici de medicină alternativă care dau şi rezultate. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recunoaşte beneficiile acupuncturii, ale terapiilor manuale, precum şi efectele unor plante medicinale pentru suferinţe cronice. În Marea Britanie, de exemplu, 90 la sută din clinicile specializate în terapia durerii folosesc acupunctură ca formă de tratament. Iar în Germania, 70 la sută dintre ele.

Această lege mai spune că acupunctura, homeopatia, chiropractica şi toate tehnicile care riscă să afecteze sănătatea trebuie practicate doar de medici.

Ori asta nu se întâmplă. Piaţa este plină de amatori. Începând de la acei trăgători de oase , până la kinetoterapeuţii care se încumeta să facă proceduri periculoase.

Andrei Gheorghiu, președinte Colegiului Fizioterapeuților în Brașov, Covasna și Harghita: ”Riscurile pot să ducă până la deces. De la o dislocare a unei articulaţii, până la deces, avem o grămadă de varietăţi de riscuri, inclusive paralizii, parestezii, disfuncţii semnificative.

Impostura şi malpraxisul s-au extins aşadar în medicina alternativă. Iar asta se întâmplă pentru că legea care a legalizat terapiile alternative nu are norme de aplicare de 11 ani.

Proiectul noii legi va schimba însă complet acest domeniu. Terapiile metabolice, administrarea de vitamine, câmpurile electromagnetice şi anumite terapii manuale nu vor mai fi legiferate. În plus, alte 11 domenii de medicină complementară vor putea fi practicate doar de către doctori, în urma unor cursuri atestate de Ministerul Sănătăţii. Inclusiv avizarea practicienilor şi controlul acestora vor fi făcute de Ministerul Sănătăţii.

CAMERA ASCUNSĂ. Producătorii de fructe și legume folosesc pesticidele după ureche.
CAMERA ASCUNSĂ. Producătorii de fructe și legume folosesc pesticidele după ureche. "Le dau azi şi mâine vin cu ele pe piață"
VIDEO PROTVPLUS.RO
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LA MARUTA
Călătorul aventurier, imagini fabuloase din Columbia

08:43
LA MARUTA
România, te iubesc!, 10 ani de povești

05:32
LA MARUTA
Skivo, o zi în culisele vloggingului

06:20
demolare bloc
Bloc nou din Capitală, demolat pe cheltuiala proprietarului. Cum au reuşit vecinii să-l oblige
500 de români înşelați de un escroc care a luat 3 milioane € pentru apartamente în blocuri ilegale
Afacerea falselor produse românești. Cum devin autohtone peste noapte legume și fructe de import
În şcolile din România se vând ilegal sucuri şi dulciuri. Experţii spun că dependenţa e similară cu cea dată de droguri
Inspectorul Pro și un expert în securitate, în control la cluburile din Centrul Vechi. Problemele grave descoperite
Bătrânii României, abandonați. Cazul Niculinei din Teleorman: la 81 de ani trăieşte singură cu un ajutor de 120 lei
Gunoaie - Inspectorul Pro
Bucureștiul, transformat într-o enormă groapă de gunoi. Soluţia primarilor: taxe noi
Pericolul din bucate. Cantitatea de sare ascunsă în produse și ce riscăm când consumăm mai mult de 5 grame pe zi
Viceprimarul din Galați spune că turiștii evită orașul pentru că nu găsesc ”droguri, sex și păcănele”. ”E treaba lor”
Falsuri prezentate ca branduri de lux, o afacere de 1,5 miliarde de euro în România. Doar experții pot sesiza diferențele
Tabăra de la Năvodari, devorată de rechinii imobiliari. Nici DNA nu a putut să o salveze
Afacerea la care bulgarii ne dau clasă. Singura fermă din România, închisă inexplicabil acum 2 ani