Google sarbatoreste, miercuri, 100 de ani de la nasterea arheologului britanic Mary Leakey
Motorul de cautare pe internet Google si-a modificat, miercuri, logoul, pentru a sarbatori 100 de ani de la nasterea arheologului si antropologului britanic Mary Leakey.
Noul logo o prezinta pe Mary Leakey insotita de doi caini din rasa Dalmatian, intr-un sit arheologic. Potrivit presei internationale, Mary Leakey era o iubitoare de animale si era insotita mereu in siturile unde efectua cercetari de trei sau patru caini din rasa Dalmatian.
Logoul Google prezinta si una dintre cele mai importante descoperiri facute de Mary Leakey, respectiv urmele de pasi din situl arheologic de la Laetoli (Tanzania), considerate a fi cele mai vechi urme de pasi umani. Totodata, prima si ultimele doua litere ale cuvantului "Google" se zaresc in spatele arheologului, sculptate in piatra.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Nascuta pe 6 februarie 1913, Mary Leakey este cunoscuta pentru descoperirea primului craniu fosilizat de Proconsul, o specie de primata disparuta care este considerata stramos al fiintelor umane, dar si craniul fosilizat de Zinjanthropus.
Impreuna cu sotul sau, Louis Leakey, Mary a descoperit fosile de hominizi si unelte folosite de acestia in timpurile stravechi.
Ea este cunoscuta si pentru faptul ca a dezvoltat un sistem de clasificare a uneltelor de piatra descoperite la Olduvai (Africa) si pentru descoperirea urmelor de la Laetoli, care au furnizat dovezi privind deplasarea bipeda a hominizilor inca din pliocen.
Totodata, Louis si Mary Leakey au gasit fosile, in Tanzania si Kenya, care au furnizat dovezi ca evolutia omului a inceput in estul Africii, in urma cu 2 milioane de ani, cu mult inainte decat se crezuse pana in momentul respectivelor descoperiri.
Mary Leakey nu a facut studii in arheologie si paleontologie, insa pasiunea sa a ghidat-o spre descoperirile pe care le-a facut. Cea mai importanta descoperire a facut-o pe vremea cand avea 65 de ani.
In 1978, la sase ani dupa moartea sotului ei, Mary a facut cea mai importanta descoperire din cariera sa: urmele imprimate in noroi vulcanic, vechi de 3,5 milioane de ani, care au demonstrat faptul ca hominizii s-au deplasat in poziție bipeda mult mai devreme decat se crezuse anterior.
Mary Leakey a murit pe 9 decembrie 1996, la varsta de 83 de ani.
Google isi schimba logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.