Summitul de la Roma. Liderii europeni "sustin" cresterea economica cu 150 mld. euro
Vineri, liderii principalelor economii din Zona euro s-au intalnit la Roma in cautarea unei pozitii comune in lupta impotriva crizei. Totul inaintea summitului european, programat la sfarsitul lunii.
Premierul italian a avertizat ca fara o actiune unita "vor fi atacuri speculative din ce in ce mai mari asupra diferitelor tari de pe continent".
Pentru stimularea cresterii economice, liderii europeni au convenit mobilizarea unui procent din PIB-ul european, adica 120 - 130 de miliarde de euro.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Obiectivul mini-summitului de la Roma, la care au participat liderii Germaniei, Frantei, Italiei si Spaniei a fost, dupa cum spunea un analist, "de acordare a viorilor, pentru ca acest quartet al greilor Europei sa interpreteze aceeasi piesa."
De altfel, premierul italian a promis ca e gata sa "faciliteze armonia" intre Paris si Berlin, dupa contrele dure franco-germane din ultimele saptamani.
Vineri seara, Angela Merkel e asteptata in tribune la Gdansk, unde se joaca sfertul de finala al Euro 2012 dintre Germania si Grecia, adevarat derby al "crizei datoriilor".
Nu e clar daca ii va sta alaturi si noul premier de la Atena, care ar putea fi nevoit sa se opereze pentru dezlipire de retina. In orice caz, alegerile sale pentru componenta guvernului n-au fost intampinate chiar cu entuziasm in tara. Intre timp, sefa FMI a avertizat ca nu s-a depasit stadiul critic al crizei din zona euro.
Intr-un alt summit de criza, la Luxemburg, ministrii de finante din tarile monedei unice au aflat ca Spania are nevoie, totusi, de mai putin bani pentru consolidarea sistemului sau bancar, dupa ce s-a vorbit despre 100 de miliarde de euro.
Insa, bancile au probleme si dincoace si dincolo de ocean. Agentia de evaluarea financiara Moody's a retrogradat ratingul pentru nu mai putin de 15 banci active pe pietele mondiale, dintre care 9 din America de Nord.