Solutia business-ului la comun. Cum iti poti inchiria un birou cu o chirie de pana la 7 ori mai mica
Pe o piata imobiliara in scadere, cei care pornesc o afacere gasesc si sedii ieftine, adica birouri la comun. Spatiile de acest gen sunt in plina dezvoltare, in timp ce birourile clasice raman mai mult goale.
Avocati, urbanisti, specialisti in marketing sau IT, toti pot lucra impreuna in hale special amenajate. In unele cazuri, chiria pentru un birou scade in acest fel si de 7 ori.
Prima cladire cu birouri la comun a aparut acum un an in Capitala. Iar de atunci spatiul s-a tot extins, devreme ce gazduieste peste 200 de companii si freelanceri.
"Oricine are nevoie de un spatiu de lucru, poate sa vina si sa se inscrie, sa isi ia un abonament cu un anumit numar de ore", explica Oana Paun, cofondator.
Cel mai ieftin abonament este de o zi si costa 10 euro. Cel mai scump, nelimitat, ajunge la 120 de euro pe luna. Ideea le-a venit englezilor, care in 2005 au infiintat la Londra primul loc de birouri la comun. In prezent, conceptul a fost preluat in 40 de orase din lume, printre care Milano, Johanesbourg sau Melbourne.
Nu oricine este, insa, acceptat. Conditia este ca activitatea pe care o desfasoara cei care isi inchiriaza un birou sa aduca beneficii societatii.
In timp, firmele care stau intr-un asemenea loc ajung sa faca afaceri impreuna.
Pentru ca cei din comunitate sa se cunoasca mai bine, gazdele ii invita in fiecare miercuri la pranz la o ... salata. Acestia ajung astfel sa vorbeasca despre proiecte pe care le au si despre cum se pot ajuta unii pe ceilalti.
Un alt exemplu vine de la un spatiu de birouri la comun de aceasta data dedicat doar specialistilor IT.
130 de euro costa aici inchirierea biroului pe luna. Printre clienti il gasim si pe fondatorul german al unei firme de software.
Solutia businessului la comun ii poate ajuta pe cei care au construit spatii imense de birouri si nu au clienti. Statisticile arata ca aproape 15 la suta din birourile din Romania sunt neocupate.