România, pe locul trei în topul celor mai ieftine case și apartamente. Cât de mult au crescut prețurile în ultimul an
Deși în ultimii doi ani prețurile locuințelor în orașele mari au crescut și cu 30 - 40%, țara noastră se află pe lista celor mai accesibile state din Europa.
Un studiu recent ne plasează pe locul al treilea în topul celor mai ieftine case și apartamente. Chiar și așa, avem o putere mai mică de cumpărare decât locuitorii din Belgia, Norvegia, Danemarca, Slovenia şi Italia, unde nivelul de trai este mai crescut.
În București, prețul mediu pe metrul pătrat este de 1.693 de euro. În funcție de zona și de anul construcției, poate trece de 3.000. În Cluj-Napoca media este de 2.363 euro pe metrul pătrat.
Având în vedere că în orașele mari prețurile la apartamente au crescut cu aproximativ 30%-40% în ultimii doi ani, unii au făcut un pas înapoi.
Andrei Marinescu, expert imobiliar: „Oamenii în continuare își doresc, numai că nu mai putem. În ultimul an lucrurile au încetinit din punct de vedere al numărului de tranzacții. Ele se fac, dar nu mai există acea frenezie a celor care vin să caute. Dacă în perioada când puteam să ne finanțam ușor erau 100 de oameni pentru vizionări și cumpărau 10, acum vin 15 și cumpără 5”.
Gabriel Blăniță, director companie de consultanță imobiliară: „Dacă ne uităm de exemplu la București, vedem că un angajat care câștiga acum un an și jumătate salariul mediu în București și dorea să facă un credit, putea să cumpere cam 80-90% din apartamentul mediu dintr-un bloc în București. Astăzi aceeași persoană care câștigă un salariu mediu, chiar daca el a crescut și prețurile au crescut și mai mult, dobânzile au crescut și vedem că mai poate achiziționa undeva circa jumătate din apartamentul nou din București".
Deși o locuință este mai greu de cumpărat, un studiu realizat de Deloitte arată că România se află pe locul al treilea în topul ţărilor europene cu cele mai ieftine locuinţe, după Bosnia și Herțegovina și Grecia, cu o medie, anul trecut, de 1.417 euro/mp. La polul opus, Austria este cea mai scumpă ţară europeană, urmată de Germania, Franţa şi Norvegia.
Același studiu arată că un român are nevoie, în medie, de 6,3 salarii medii anuale brute pentru a cumpăra o locuinţă de 70 de metri pătrați, ceea ce plasează ţara pe locul al şaselea în topul accesibilităţii, după țări precum Belgia, Danemarca sau Italia. Cei care locuiesc în țări precum Cehia sau Slovacia ar avea nevoie de 13, chiar 14 salarii medii brute anuale pentru a-și cumpără o locuință.
Alexandra Smedoiu, partener Deloitte România: „Ne situăm destul de bine. Suntem în primele zece țări la nivel de accesibilitate. Comparativ cu anul trecut observăm o păstrare a gradului de accesibilitate. În alte țări care sunt similare economic, precum Slovacia, Cehia, gradul de accesibilitate este de 13-14 salarii pentru achiziționarea unei locuințe de 70 de metru pătrat”.
În ceea ce privește chiriile, cel mai scump oraş din Romania este Cluj-Napoca, cu o chirie medie lunară de 8,6 euro pe metru pătrat, în timp ce chiriaşii din Bucureşti plătesc în medie 8,1 euro pe metru pătrat.
Echipa: Bianca Ghiță, Cristi Corchis.