Restaurantele și hotelurile ar putea fi sprijinite. Guvernul a anunțat o schemă de ajutor de stat

×
Codul embed a fost copiat

Restaurantele și hotelurile ar putea fi sprijinite suplimentar. Guvernul a anunțat o schemă de ajutor de stat, prin care să le acopere o parte din pierderi celor din industria ospitalității.

Vorbim de 20% din scăderea cifrei de afaceri de anul acesta, comparativ cu cea de anul trecut. Până să primească banii, cei mai mulți se bazează pe livrările la domiciliu. Chiar și așa, au fost nevoiți să renunțe la o parte dintre angajați.

În acest caz, mâncarea trimisă acasă sau la birou clienților a contribuit consistent pentru ca afacerea să aibă măcar un sfert din încasările de anul trecut. A fost nevoie însă de o reorganizare serioasă. Mare parte dintre angajați au fost mutați în noul departament special creat pentru livrări.

Angajat: „Eu eram șef de sală în restaurantul din mall, care, din păcate, astăzi este închis și, momentan, sunt dispecer pentru delivery. Aloc comenzile către livratori și răspund de această secție.”

Grupul de restaurante are acum un meniu unic de livrare, iar mâncarea este gătită într-o singură bucătărie centrală, de unde pleacă în cutii către restaurante. O parte dintre chelneri livrează acum mâncarea.

Citește și
mici afaceri
Micile afaceri de familie au cunoscut succesul în pandemie. Ce-ți trebuie să devii antreprenor

Dragoș Petrescu, reprezentantul unui grup de restaurante:„Meniul de livrare conține produse specializate pentru livrare, adică produse destinate să facă față unui transport de aproximativ o oră. Cele mai accesate sunt meniurile de prânz, meniurile de 20 de lei. Sunt foarte multe livrări de tip pick-up, adică vin clienții și le ridică.”

Soluții similare a găsit și un antreprenor din Brașov. Pub-ul pe care îl administrează a stat mai mult închis anul acesta.

Ștefan Gleveșeanu, administratorul restaurantului: „Chiar există un proverb: orice șut în fund e un pas înainte. La noi sunt doi pași înainte. Mai deschidem o bucătărie pentru a varia puțin meniul.”

Sunt vremuri dificile însă, pentru cei care s-au bazat pe terase. Cu noile restricții și din cauza frigului, un restaurant din centrul istoric al Brașovului a ajuns pustiu. Bucătarul gătește doar pentru puținele livrări la domiciliu.

Pia Krauss, administratorul restaurantului: „Lucrăm cu 30 la sută din angajați și e este destul de greu. Noi suntem nou deschiși nu primim niciun fel de credit de la nicio bancă.”

Din 400.000 de angajați care lucrau în industria ospitalității înainte de criza sanitară, mai sunt activi doar jumătate acum, ceilalți fiind fie în șomaj tehnic, fie s-au orientat către alte domenii sau chiar nu mai lucrează deloc.

Oricum piața funcționează la un sfert din cifrele normale pentru luna noiembrie, 15% înseamnă livrări la domiciliu sau ridicări de pachete și 10%, vânzările la terase. Restul, din păcate, înseamnă pierderi.

Pentru a-i sprijini pe cei care se descurcă greu, Guvernul a pregătit o schemă de ajutor de stat, utilizată deja în mai multe țări europene.

Ludovic Orban, premierul României: „E o schemă prin care se compensează un procent de 20% din scăderea cifrei de afaceri pe 2020, raportat la 2019. E aproape finalizată. Sper la sfârșitul săptămânii să putem finaliza și aproba schema, astfel încât, săptămâna viitoare să o trimitem la Comisia Europeană.”

Guvernul pregătește în paralel și o schemă de ajutor de stat similară pentru sectorul cultural privat.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Cât va dura ca restaurantele să iasă din criza coronavirusului. Rezultatele unui studiu
Cât va dura ca restaurantele să iasă din criza coronavirusului. Rezultatele unui studiu

Va trece ceva timp până ce restaurantele și industria HoReCa își vor reveni din pandemia de coronavirus. Până la cinci ani, în cazul restaurantelor clasice, de tip a-la-carte, arată un studiu al unei companii de resort din SUA.

Micile afaceri de familie au cunoscut succesul în pandemie. Ce-ți trebuie să devii antreprenor
Micile afaceri de familie au cunoscut succesul în pandemie. Ce-ți trebuie să devii antreprenor

În timp ce hotelurile şi restaurantele sunt grav afectate de pandemie în multe oraşe se deschid mici afaceri de familie.

Protest în Timișoara, față de „decapitarea” industriei HoReCa. „Vrem să muncim”
Protest în Timișoara, față de „decapitarea” industriei HoReCa. „Vrem să muncim”

Domnește nemulțumirea peste industria HORECA, greu încercată în ultimele luni. Sute de angajați și patroni din domeniu au protestat vineri în Timișoara, revoltați de restricțiile din ultima perioadă, care îi vizează.

Guvernul va plăti șomajul tehnic pentru angajații din industria HoReCa
Guvernul va plăti șomajul tehnic pentru angajații din industria HoReCa

Premierul Ludovic Orban a avut vineri o întâlnire cu reprezentanţii industriei HoReCa la Palatul Victoria.

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie
Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie

Continuă ancheta în cazul tragediei aviatice din Kazahstan. Autoritățile au găsit cutia neagră a aparatului de zbor, cu ultimele convorbiri din cabina de pilotaj.

Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”
Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”

Boarding Pass, site specializat în ştiri din aviaţie, continuă verificările vizând facturile prezentate de prim-ministrul Marcel Ciolacu ca dovadă a faptului că și-a achitat personal călătoriile cu avioane private în 2022.