RCS&RDS cumpara fabrica de galosi. Ce vor cablistii de la un producator de cizme falimentar

31-12-2013 12:16


cabluri tv

 Anul 2014 ar putea incepe cu una dintre cele mai bizare tranzactii de la bursa: compania de telecomunicatii RCS&RDS a anunta ca intentioneaza sa cumpere UCR S.A., o companie cu producatia de incaltaminte. Care sa fie explicatia?

Potrivit anuntului publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti, RCS&RDS vrea sa cumpere toate actiunile societatii UCR, avand ca domeniu de activitate “Fabricarea incaltamintei”. Pentru bucurestenii mai vechi, abrevierea UCR ar putea suna familiare: e vorba de Uzinele Chimice Romane, mai cunoscute ca “fabrica de galosi”.

Fabrica privatizata cu excavatorul
Fondate in 1920, acestea au fabricat initial vopsele si alte produse chimice iar in perioada comunista s-au reorientat spre productia de cizme de cauciuc si alte tipuri de incaltaminte facuta din mase plastice, de unde si asocierea cu galosii.

Dupa Revolutie, insa, Uzinele Chimice ar avut aceeasi soarta ca mai toate marile intreprinderi industriale din Romania. Fabrica a fost inchisa, modelele si utilajele fiind preluate de firme private care produc aceleasi incaltari si le vand cu succes la export. Halele Uzinelor au fost partial demolate, partial transformate in depozite sau inchiriate unor firme. Mai puteti vedea o parte din cladirea interbelica a UCR pe Soseaua Panduri, in spatele resturantului Casa Latina.

La doi pasi de noul sediul Digi
Alaturi de aceasta cladire s-a mutat, de curand, si DigiTV, televiziunea RCS&RDS, care inainte avuse sediul in strada Dr. Staicovici. Asa incat preluarea Uzinelor Chimice este, foarte probabil, de fapt o achizitie imobiliara. Mai ales ca in oferta se specifica clar ca RCS&RDS vrea sa schimbe obiectul de activitate si nu garanteaza reconversia profesionala a actualilor angajati ai UCR .

Ar fi o investitie imobiliara buna, dat fiind ca cladirile UCR, plasate intre Soseaua Panduri si Soseaua Progresului, la doi pasi de Academia Militara, au si o pozitionare foarte buna pe harta Capitalei si ofera suficient spatiu pentru studiouri de televiziune sau pentru alte planuri de dezvoltare pe care le-ar putea avea RCS&RDS.

Si nici pretul se pare ca nu e rau: Uzinele Chimice Romane au in circulatie 232.700 de actiuni. RCS&RDS vrea sa le cumpere pe toate la un pret de 25 de lei fiecare. Adica 5,8 milioane de lei sau 1,3 milioane euro pentru o suprafata de aproximativ 1.500 metri patrati, poate chiar mai mult, in functie de cate din cladirile din zona mai detine inca UCR. Deci nu va speriati, compania de cablu nu vrea sa fabrice galosi, ci doar sa isi extinda sediul.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO