Preturile proprietatilor rezidentiale au scazut in medie cu 4,3% in 2011 in Bucuresti si Ilfov
Preturile proprietatilor rezidentiale au scazut in medie cu 4,3% in 2011 fata de 2010, intr-un ritm ceva mai lent in comparatie cu reducerea de 4,6% inregistrata intre 2009 si 2010.
EFG Eurobank Property Services, subsidiara a grupului Eurobank EFG, a lansat un indice pentru piata romaneasca ce acopera evolutiile din trimestrul al patrulea al anului 2011.
Indicele anual acopera sapte ani completi. Scaderea continua a preturilor le readuce aproximativ la nivelul anului 2006.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
La nivel trimestrial, indicele general a aratat un comportament stabil, fara fluctuatii semnificative.
Mai precis, in al doilea si al treilea trimestru, indicele a aratat o scadere de -1,3% si, respectiv, de -2,4%, in timp ce in primul si al patrulea trimestru a cunoscut o modificare usoara de +0,5% si respectiv de -0,7%, probabil ca o consecinta a sezonalitatii.
Regiunile cu o scadere puternica a preturilor fata de 2010 sunt formate din Bucuresti si Judetul Ilfov (-7,9%), precum si regiunile Dunare (-5,2%), Muntenia (-5,1%), Sud (-5%) si Vest -3,7%).
Nivelul preturilor pentru Moldova, Nord si Centru a ramas relativ stabil.
Analizand zona Capitalei, indicii anuali aferenti zonelor Bucuresti cntru si Bucuresti priferie au inregistrat o scadere anuala de -9,9% si respectiv de -11,3%, indicand semne de corectare suplimentara a preturilor. In schimb, indicele jdetului Ilfov nu a urmat aceeasi tendinta, incheind anul cu o crestere de 1,3%.
Trebuie mentionat ca indicii trimestriali calculati pentru Bucuresti centru si judetul Ilfov au demonstrat o volatilitate semnificativa in timpul anului, indicand poate evolutii sezoniere.
De remarcat, de asemenea, ca in ultimul trimestru al anului 2011, indicele zonal Bucuresti centru a inregistrat o scadere de -4,5% de la un trimestru la altul, fata de o crestere de 3,8% in timpul trimestrului anterior.
In plus, este probabil ca aceste fluctuatii sa indice faptul ca piata cauta, pe de o parte, un nou nivel de stabilizare, iar, pe de alta, ca nu si-a aratat intreaga dinamica si astfel ramane foarte sensibila la schimbari de interes general in mediul economic international.
Editiile urmatoare ale indicelui zonal Bucuresti vor clarifica probabil aceasta chestiune oferindu-ne suficiente informatii pentru a confirma sau infirma aceasta tendinta.
Referitor la rezultatele din ultimul trimestru, doar doua regiuni, Centru si Dunare, au inregistrat valori usor in crestere de la un trimestru la altul, de +1,1% si respectiv, de +0,4%.
Cea mai rapida scadere trimestriala a preturilor s-a inregistrat in Vest, urmata de Moldova, care pare sa inregistreze o corectare puternica a performantei pozitive inregistrata in restul anului.
La nivelul marilor orase, Braila se afla in fruntea performantelor trimestriale, inregistrand o cifra anuala de crestere pozitiva, urmata de Oradea, in timp ce, Galati si Braila sunt singurele orase mari cu o crestere pozitiva a preturilor, atat la nivelul indicelui trimestrial, cat si al celui anual.