Piersicile turtite, pariul pomicultorilor români. Preţul unui kg de fructe plate
Fructele lor sunt mai uşor de consumat, ambalat şi depozitat, aşa că sunt tot mai cerute de marile magazine. Cât priveşte gustul, unii cultivatori spun că sunt mai dulci decât piersicile obişnuite.
La Vurpăr, în Alba, Petru Morar a înfiinţat pe 6 hectare o livadă cu câteva de mii de piersici. Cei din soiul Paraguay, care au fructele plate şi sâmburii mici, sunt plini de rod.
Petru Morar: "Am optat pentru soiuri din Spania. Un soi ca să fie de calitate de piersică plată trebuie să aibă calibru, gust bun, rezistenta la crăpare."
Plantaţii de piersici turtite sunt şi în Constanta. La Staţiunea de Cercetare pentru Pomicultura au fost omologate primele trei soiuri româneşti: Monica, Filip şi Florin.
Cercetătorii susţin ca fructele soiului Monica au gust de smochina şi miere, din acest motiv sunt ideale pentru compot, sirop, gem şi nectar.
În schimb, cele din soiul Florin sunt foarte mari şi ajung să cântărească până la 150 de grame bucată.
În pieţe, piersicile cu fructul plat au început să fie tot mai căutate: "Au un gust deosebit şi sunt mai dulci decât o piersică normală."
Un kilogram de piersici cu fructul plat se vinde acum cu 4 lei.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!