România a revenit la nivelul dinaintea pandemiei, după o creștere economică record. Cîţu: Cea mai rapidă revenire din istorie

Dată publicare: 18-05-2021 18:10
Dată actualizare: 18-05-2021 19:49


Vin vești bune din economie. România își revine spectaculos, peste așteptări și prognoze. Institutul Național de Statistică a anunțat marți că economia a crescut în primul trimestru cu 2,8% și se află acum exact la nivelul de dinainte de criza sanitară.

Cifrele anunțate de Institutul Național de Statistică au depășit toate estimările economiștilor. Comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, Produsul Intern Brut al României a crescut, în termeni reali, cu 2,8%, potrivit datelor ajustate sezonier.

Raportat la același trimestru al anului trecut, PIB-ul are exact aceeași valoare și doar la seria brută are o scădere nesemnificativă, de doar 0,2%.

Asta înseamnă că practic economia noastră se afla exact la același nivel ca înainte de izbucnirea pandemiei, anul trecut, și nu mai vorbim acum de o revenire, ci practic de o relansare.

Ca să vă faceți o imagine clară despre cum au mers lucrurile, iată acest grafic unde se vede foarte clar o evoluție economică în formă de V, cu o scădere abruptă după debutul pandemiei și apoi o creștere la fel de abruptă acum.

 

Creșterea economică ar putea atinge 7%, față de estimarea inițială de 4,3% 

 

Cu aceste cifre, România este campioană în Uniunea Europeană, având cea mai mare creștere economică.

Potrivit datelor provizorii raportate până acum de Eurostat, țara noastră este urmată de Cipru cu o creștere de 2%, Ungaria-1,9% și Lituania-1,8%.

După acest avans, analiștii cred că sunt șanse mari să încheiem anul cu o creștere economică chiar de 7%.

Guvernul estimase inițial o creștere de 4,3% pe tot anul, modificată recent la 5%, țintă care cu siguranța se va schimba dacă va fi un an agricol bun așa cum se arată, dar și o creștere peste așteptări a industriei.

Comisia Europeană a indicat în prognoza de primăvară un avans al economiei românești de 5,1% în acest an, în vreme ce FMI și-a revizuit estimările până la 6%.

 

Cîţu: Avem cea mai rapidă revenire economică din istorie

 

Premierul Florin Cîţu afirmă, marţi dimineaţă, că România are cea mai rapidă revenire economică din istorie ca răspuns la cea mai mare criză economică din ultima sută de ani, după ce INS a anunţat că econimia a crescut cu 2,8% în primul trimestru din acest an.

"Am promis, am făcut. Economia României a crescut cu 2.8% în primul trimestru din 2021. Felicitări români! România are cea mai rapidă revenire economică din istorie ca răspuns la cea mai mare criză economică din ultima sută de ani scris", marţi, pe Facebook, premierul Florin Cîţu.

Acesta a adăugat că au fost luate cele mai bune măsuri şi economia a răspuns pozitiv.

"Acum pregătim toate masurile ca economia României post-pandemie să fie mai puternică, mai competitivă, mai rezilientă. În următorii ani eu mă aştept la o creştere economică care să spulbere toate estimările făcute până acum şi de care să beneficieze TOŢI romanii", a mai scris premierul.

 

 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO