Parlamentarii si-au MARIT PENSIA prin vot. Deputat PSD: "Dragi tovarasi, pe 16 iunie trebuie sa ne luam Parlamentul inapoi"

×
Codul embed a fost copiat

Senatorii si deputatii au aprobat marti, in Parlament, proiectul de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari. S-au inregistrat 303 voturi "pentru" si 124 "impotriva".

Si-au inregistrat prezenta la lucrari 404 parlamentari. Sedinta a fost condusa de vicepresedintele Senatului Ioan Chelaru.

PNL a anuntat ca va vota impotriva propunerii legislative si a cerut scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului, insa plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului a respins propunerea, inregistrandu-se 117 voturi "pentru" si 289 de voturi "impotriva".

"Puterea este in mainile noastre", le-au spus marti deputatii PSD colegilor, ca sa-i convinga sa voteze majorarea pensiilor speciale. In toiul discursului, unuia dintre ei i-a scapat si un "stimati tovarasi", dar momentul a fost depasit cu aplauze. Rezultatul? Veniturile senatorilor si deputatilor pensionari se vor mari cu pana la 4.400 de lei, pe luna.

Parlamentarii au venit in plen si cu exemple din randul procurorilor si al magistratilor care au pensii speciale.

Citește și
locuinte, blocuri
Legea care i-ar putea scapa de datorii pe romanii care nu mai pot plati creditele pentru casa. Bancile NU sustin propunerea
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

Nicolae Mircovoci, deputat minoritatile nationale: "Activitatea pe care o desafasoara un om trebuie remunerata si nu sa traiasca din osanza pe care si-a facut-o in anumite momente cand a avut guvernarea."

Cristiana Anghel, senator PC: "Cei care sunt atat de populisti si spun "Vai, noua ne pasa de cei de acasa", oare? Cate afaceri aveti, domnilor? Din ce traiti? Traiti din pensia asta amarata pe care o veti primi de aici? Dar cei care sunt cinstiti si traiesc doar din ce primesc de aici, e normal sa primeasca."

Potrivit noului statut, un parlamentar cu un singur mandat va mai primi la pensie 1600 de lei, unul care a activitat in doua legislaturi, 3100 de lei, iar de la trei sau mai multe mandate, aproximativ 4400 de lei.

Ludovic Orban, lider grup PNL Camera Deputatilor: "Cand ati candiadat nu le-ati spus cetatenilor ca veti in plan majorarea pensiiilor parlamentarilor. Suntem chemati sa facem legi nu pentru noi si pentru a ne rezolva problemele personale."

Aproximativ 200 de alesi vor iesi la pensie de anul viitor, cand li se termina mandatul. Pe langa ei, alti 500 de fosti parlamentari vor beneficia de bani in plus la pensie. Aproximativ 600 de mii de euro lunar vor fi scosi din bugetul de stat pentru aceasta masura.

Tot marti, un ales a venit cu ideea ca idemnizatia parlamentarilor sa se plafoneze la valoarea salariului minim pe economie.

Bogdan Diaconu, deputat independent: "Societatea romaneasca nu are niciun motiv pentru a-si rasplati clasa politica."

Senatul si Camera Deputatilor s-au reunit marti in sedinta comuna, pe ordinea de zi aflandu-se si proiectul de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari.

PNL a anuntat ca va vota impotriva propunerii legislative pentru ca ar institui un sistem preferential.

 "Am solicitat neintroducerea pe ordinea de zi a proiectului de modificare a Statutului deputatilor si senatorilor care prevede practic infiintarea unei pensii parlamentare speciale. Mi s-a raspuns ca, avand in vedere ca raportul este gata, trebuie introdusa pe ordinea de zi si eventual daca plenul vrea sa o scoata de pe ordinea de zi o sa o faca. Mie mi se pare ca, in ciuda unei reactii extrem de clare din partea opiniei publice, in ciuda unui evident tratament legislativ preferential pe care il manifesta coalitia majoritara, in continuare vor sa adopte aceasta propunere legislativa privitoare la pensiile parlamentarilor, chestiune cu care noi nu suntem de acord. Vom vota impotriva si ne vom opune adoptarii acestei propuneri legislative care instituie practic un sistem preferential de acordare a pensiilor pentru parlamentari", a declarat luni liderul deputatilor liberali, Ludovic Orban, la finalul Birourilor reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului, transmite Agerpres.

Potrivit proiectului de lege care modifica Statutul parlamentarului, deputatii si senatorii au dreptul, dupa exercitarea mandatului, la cerere, la implinirea varstei standard, la o indemnizatie lunara pentru activitatea de parlamentar. De aceasta indemnizatie beneficiaza cei care nu mai au calitatea de parlamentar.

"Cuantumul indemnizatiei se acorda in limita a trei mandate si reprezinta produsul obtinut prin inmultirea numarului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara aflata in plata. Cuantumul indemnizatiei il reprezinta produsul obtinut prin inmultirea numarului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara realizata in luna anterioara solicitarii de pensionare. Pentru mandate incomplete, indemnizatia se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, dar nu mai putin de 6 luni de activitate parlamentara", se arata in proiectul de lege.

Indemnizatia de parlamentar ar urma sa se actualizeze ori de cate ori se majoreaza sau se indexeaza indemnizatia bruta lunara a unui deputat sau senator aflat in exercitarea mandatului, cu aceeasi data.

Indemnizatia de parlamentar se cumuleaza cu orice tip de pensie stabilita in sistemul public de pensii sau in alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum si cu orice alte venituri realizate. Indemnizatia este supusa impozitului pe venit si contributiei de asigurari sociale de sanatate si se suporta din bugetul de stat, mai spune textul proiectului de lege.

Potrivit calculelor initiatorilor, un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizatie speciala de 4.000 de lei, iar unul care a avut un singur mandat va primi 1.500 de lei.

Declaratia controversata a zilei: "Dragi, tovarasi..."

Initiat de 255 de parlamentari, multi in prag de pensionare, proiectul votat marti modifica statutul senatorilor si deputatilor si le suplimenteaza considerabil veniturile alesilor. Condamnat la sase luni de inchisoare cu suspendare pentru ca si-a angajat rudele la cabinetul parlamentar, deputatul PSD Anghel Stanciu a fost unul dintre initiatori.

Anghel Stanciu, PSD: ”16 decembrie a fost ziua in care colegii nostri au sustinut ca ne-am luat tara inapoi. Evident ca azi 16 iunie 2015 trebuie sa ne luam Parlamentul inapoi, sa oferim Parlamentului sansa de a fi puternic, crescand si prin indemnizatii atractivitatea, implicarea. Este momentul, stimati tovarasi, cuvantul tovarasi nu este o rusine, ca azi sa meditati asupra votului. Aplicarea statutului ca in alte state europene, stoparea discriminarii parlamentarilor fata de alte categorii profesionale”.

Paradoxal, un cetatean obisnuit care ar avea toata viata salariul unui parlamentar, adica aproximativ 5.500 de lei net lunar, ar primi la pensie doar 2.610 lei, adica mai putin decat un senator sau deputat cu doua mandate in legislativ.
 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii ne avertizează înaintea verdictului UEFA: „Știți ce riscați?“
Kosovarii ne avertizează înaintea verdictului UEFA: „Știți ce riscați?“
Citește și...
144 de parlamentari sunt banuiti ca si-au angajat rudele la cabinet. Ce risca daca vor fi gasiti vinovati
144 de parlamentari sunt banuiti ca si-au angajat rudele la cabinet. Ce risca daca vor fi gasiti vinovati

144 de parlamentari din Senat si Camera Deputatilor sunt suspectati de conflict de interese.

Legea care i-ar putea scapa de datorii pe romanii care nu mai pot plati creditele pentru casa. Bancile NU sustin propunerea
Legea care i-ar putea scapa de datorii pe romanii care nu mai pot plati creditele pentru casa. Bancile NU sustin propunerea

Cheile de la casa ar putea acoperi creditele de la banci. Pentru cei care nu isi mai pot plati ratele, cativa parlamentari au scris o lege prin care datoria s-ar stinge simplu.

Care va fi numarul parlamentarilor incepand de anul viitor. Intelegerea dintre putere si opozitie, in biroul lui Zgonea
Care va fi numarul parlamentarilor incepand de anul viitor. Intelegerea dintre putere si opozitie, in biroul lui Zgonea

Inaintea sedintei de plen de miercuri, in biroul presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a avut loc o sedinta informala la care au participat reprezentanţii puterii, dar si cei ai opozitiei, scrie gandul.info.

Recomandări
INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”
INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a fost invitatul Dianei Enache la Interviurile ȘtirileProTV.ro, unde a făcut o analiză politică atât a candidaților la alegerile prezidențiale din 2024, cât și a situației din Ucraina.

Suedia a detectat deplasări ale unor nave în zona punctelor de secţionare a cablurilor de telecomunicaţii în Marea Baltică
Suedia a detectat deplasări ale unor nave în zona punctelor de secţionare a cablurilor de telecomunicaţii în Marea Baltică

Suedia a afirmat miercuri că a detectat deplasări ale unor nave ce corespund în timp şi spaţiu cu momentul secţionării a două cabluri submarine de telecomunicaţii din Marea Baltică.

Şeful spionajului rus ameninţă: Ajutorul dat de NATO pentru loviturile cu rachete din Ucraina va fi pedepsit
Şeful spionajului rus ameninţă: Ajutorul dat de NATO pentru loviturile cu rachete din Ucraina va fi pedepsit

Rusia va riposta împotriva ţărilor NATO care facilitează atacurile cu rachete cu rază lungă de acţiune pe care Ucraina le lansează împotriva teritoriului rus, a declarat şeful serviciului de informaţii externe al Federaţiei Ruse, Serghei Narîşkin.