Cum a ajuns Nokia de la 1 miliard de telefoane vandute, pe locul 3, dupa Apple si Samsung
O tragedie lenta cu final anuntat. Cam asa suna inchiderea fabricii Nokia de la Jucu. Romanii sunt insa doar niste victime colaterale, in declinul general al companiei finlandeze.
Liderul mondial care se lauda anul trecut ca a vandut 1 miliard de telefoane mobile face taieri drastice pentru a supravietui.
Ce pierde Romania prin plecarea Nokia? Iata o intrebare cu un final neplacut: ramanem fara al doilea exportator dupa Dacia (935 mil euro), care aducea 1,4% din produsul intern brut (1,6 miliarde de euro), adica peste un miliard si jumatate de euro numai in 2010.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Finlandezii admit ca nu mai vindeau destul. Din 2008 Nokia a cazut fulgerator pe locul trei, dupa Apple si Samsung.
Pe romaneste, telefoanele inteligente ca iPhone sau Galaxy au ingropat celularele finlandeze care aveau un sistem de operare invechit. Nokia a adoptat tarziu noile tehnologii, precum ecranul tactil mare si nu a lansat nici o tableta ori alt produs revolutionar.
Fabrica de la Jucu este asadar numai o piesa de domino dintr-un intreg lant care cade. Nokia anunta restructurari in Germania, America, Ungaria, Mexic si chiar in patria mama.
Sefii companiei se vor concentra pe productia din Asia. Culmea este ca pe noi ne privesc cu mare interes chinezii si coreeni.
"Avem deja 400 de oameni si vrem sa ajungem pana la 1200 in 2013. Ne vom ocupa de servicii pentru operatorii de telefonie din regiune", anunta Vlad Doicaru, director pentru Romania al HUAWEI.
Huawei este unul dintre liderii noi din domeniul telecomunicatiilor. Sunt specializati in antene de telefonie mobila si tehnologii precum "cloud computing".
Le-ar putea urma Samsung, gigantul sud-coreean care face de la televizoare la telefoane mobile si automobile.
"Samsung are deja investitii in Transilvania la Oradea. Noi incurajam mai multe companii coreene sa vina in Romania pentru ca acum e momentul potrivit", spune Lee Yongil, consul general la Ambasada Coreei.
Asa gandesc se pare si cei de la Dell sau ZTE, iar statul roman incearca sa ii incurajeze. "Vom oferi ajutoare de stat. Proiectul urmeaza sa intre in Guvern si presupune facilitati la plata taxelor si impozitelor. Sunt valabile pentru toate firmele din IT&C", precizeaza ministrul comunicatiilor, Valerian Vreme.
Deocamdata, prin plecarea sa Nokia obliga statul sa stranga iar cureaua, pentru ca analistii vorbesc despre o crestere economica mai mica de 0,5 % in 2012.
Trebuie sa urnim agricultura si constructiile, singurele domenii capabile sa umple golul de la buget.
Desigur, ne amintim tarziu si de fondurile europene care ne-ar fi scos cu totul din criza.