Vineri neagra pentru Armata Romana! Inca 2 militari au murit in Afganistan

Ultima actualizare: 24-10-2012 04:39

UPDATE: Este vorba despre un sergent major si un soldat din Brigada 81 Mecanizate-Bistrita, iar un alt caporal a fost ranit. Humvee-ul in care se aflau a fost atacat cu un dispozitiv exploziv.

Cu acest episod sangeros cresc si pierderile. In total, 17 militari nu s-au mai intors teferi din acest teatru de operatiuni, iar alti 55 au ramas cu sechele.

Este doliu in Batalionul 812 Manevra Soimii Carpatilor, din Bistrita, dar mai ales in familiile celor doi.

De astazi viata parintilor sergentului major Marius Florin Sfeches nu o sa mai fie niciodata la fel. Marius avea doar 25 de ani si era la prima misiune in afara tarii. Il avea alaturi pe frontul din Afghanistan si pe fratele lui, cu 9 ani mai mare.

Nici mama soldatului Cristian Petru Filip nu poate sa se trezeasca din acest vis urat. Nu l-a mai vazut din iulie, cand baiatul ei de 26 de ani a plecat la razboi ca sa isi stranga bani si sa ii faca o casa.

Atacul a avut loc in provincia Zabul, la 40 de kilometri de Qalat. Cand ceasul Romaniei arata ora 10:30 de minute, Humvee-ul in care se aflau a fost lovit cu un dispozitiv exploziv improvizat.

Doar camaradul lor, caporalul Vasile Zbanca, a scapat cu viata. A fost dus de urgenta cu un elicopter la spitalul militar din Baza Lagman. Este stabilizat, anunta Ministerul Apararii.

Ministrul apararii nationale Gabriel Oprea a semnat ordinele de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a celor doi militari care si-au sacrificat viata sub culorile Drapelului national, "savarsind acte de devotament exceptional in timpul executarii misiunii in teatrul de operatii din Afganistan."

De asemenea, ministrul apararii a inaintat Presedintelui Romaniei propunerile de decorare a sublocotenentilor post-mortem Marius Florin Sfeches si Cristian-Petru Filip cu Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Cavaler, pentru militari, cu insemn de razboi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO