Organe vandute ilegal in Italia, transplantate in clinici din Romania

Ultima actualizare: 09-05-2012 20:03
donari organe

Un articol controversat, din cotidianul La Repubblica, sustine ca unele clinici private din Romania si Bulgaria ar face transplant de organe, ocolind legea. Din aceasta cauza, multi italieni sunt tentati sa apeleze la ele.


Cotidianul italian La Repubblica acuza de transplant ilegal mai multe clinici private din Romania, fara sa le nominalizeze insa. Reporterii sustin ca sunt tot mai multi oamenii saraciti de criza si dispusi sa-si vanda un organ, ca sa-si plateasca ratele la case sau la masini. Jurnalistii vin si cu cateva exemple.

"Sunt italian, am 45 de ani si sunt un fost om de afaceri. Activitatea mea a decurs prost si am pierdut totul in urma cu doi ani. In aceasta perioada, situatia s-a inrautatit. Pentru a-mi salva familia (sotia si cei doi fii) de la mizeria si de la disperarea cu care ne confruntam, ofer un rinichi sau maduva. Grupa sanguina B, RH pozitiv. Pretul 300.000 de euro. Imi pare rau sa cer bani", scrie Salvolopol.

Reporterii La Repubblica au povestit ca aceste persoane se grabesc sa incheie afacerea.

"Un prieten al meu a facut (un transplant - n.r.) in urma cu cateva luni. A castigat 65.000 de euro dintr-un foc. Se simte foarte bine, s-a intors sa locuiasca in Romania, si-a rezolvat problemele si a salvat viata unui italian. Acum vrea sa faca acelasi lucru si sora mea, pentru ca vrea o casa a sa in Italia. Cere 65.000 de euro", scrie un alt italian.

Directorul Agentiei Romane de Transplant spune ca ziaristii italieni duc o campanie mincinoasa si agresiva. Acesta vine si cu precizari: in ultimii 10 ani, niciun strain din vestul Europei nu a suferit la noi o asemenea interventie.


Participa la dezbaterea stirileprotv.ro: Somn usor, puiule! Mami si tati iti vand rinichii!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO