Nuredin Beinur, acuzat de actiuni mafiote, afla azi daca ramane in arest
Nuredin Beinur, individul acuzat ca ar fi controlat afacerile pe litoralul romanesc si ca ar fi cerut taxe de protectie proprietarilor de hoteluri, terase si baruri, va afla in urmatoarele ore daca va fi arestat. Sase complici asteapta aceeasi veste.
Anchetatorii il descriu pe Beinur ca fiind "de neoprit", in conditiile in care avea in tabara sa doi politisti cu functii. Timp de 10 ani, acest om a fost lasat sa-si construiasca o retea mafiota.
Un exemplu dat de anchetatori este cel al unui om de afaceri din judetul Constanta care ar fi cesionat un teren pe care victima avea o firma a lui Beinur si a fratelui sau. In realitate, acesta reprezenta o taxa de protectie, adica aproximativ 15.000 euro/an.
Cand proprietarul de drept ar fi incercat in instanta sa-si recupereze drepturile asupra terenului, acesta ar fi primit vizita unor locoteneti ai lui Beinur sau ar fi constatat ca se fac escavari langa cladirile sale.
Cu acest tip de afaceri sustin procurorii ca se ocupa Beinur Nuredin si celiallti complici ai sai. Totul pentru bani si putere. Nuredin Beinur este acuzat de santaj, instigare la santaj, ultraj, complicitate la evaziune fiscala.
Taxele de protectie se ridicau la cateva mii de euro anual, anunta anchetatorii.
Complicele temutului Beinur ar fi adjunctul sefului Politiei Neptun, care ar fi avut ca misiune sa opreasca plangerile pe care victimele le-ar fi adresat autoritatilor. Mai mult, procurorii sustin ca ofiterul facea presiuni asupra pagubitilor.
Un incident care a marcat inceputurile afacerilor lui Beinur Nuredin in judetul Constanta s-a petrecut in mai 2000. Atunci, la Mangalia, s-au infruntat doua bande care controleaza lumea interlopa a litoralului.
Banda din Constanta, a lui Iashar, si cea din Mangalia, a lui Beinur, se certau in acea vreme pentru suprematie. S-a ajuns la o actiune de strada in care gruparile erau gata de razboi, moment in care e intervenit politia.
Patru persoane au fost ranite usor si doua masini distruse. Politia i-a retinut pe unii dintre scandalagii, 20 au fost cercetati si cativa amendati. Si ... atat.
Nuredin a infiintat primele firme dupa revolutie si ar fi incercat sa se impuna prin forta. Rudele sale nu au vrut sa vorbeasca despre acuzatiile de astazi.
Beinur Nuredin a detinut doua firme de paza. Suprematia lui in sudul litoralului pare sa fi fost batuta in cuie, in 2001, cand Nicu Gheara i-a devenit nas. Din toamna aceluiasi an, afacerile celor doi au inceput sa prospere, iar oameni din anturajul bucuresteanului, inclusiv Nuredin Beinur, au devenit proprietari ai unor spatii comerciale din Neptun.
Acum, Beinur este asociat la o firma care detine o sala de bowling din Saturn si un club din Neptun si are terenuri în concesiune.
In ultimul timp a stat departe de orice incident violent. Singurele lui izbucniri au fost legate de refuzul primarului Mangaliei, Claudiu Tusac, de a-i elibera avizele necesare construirii unui hotel.