Cei trei alpinisti straini blocati in Bucegi au scapat cu viata

Ultima actualizare: 18-07-2012 01:36

UPDATE: Patru zile si trei nopti petrecute in zapada si ger, pe unul dintre cele mai dificile trasee montane din Romania! Aceasta este, pe scurt, povestea celor trei alpinisti unguri care au pus pe jar echipele de salvare din Romania.

Desi li s-a spus de mai multe ori sa nu porneasca pe drumul pe care si l-au propus, n-au tinut seama de sfaturi. Asa se face ca au parcurs un traseu de cinci ore in patru zile, temandu-se pentru vietile lor si trimitand mai multe mesaje disperate.

Salvatorii montani i-au cautat zi si noapte si au ridicat si un elicopter pentru localizarea lor. In cele din urma, cei trei au reusit sa coboare singuri si sa ajunga pe un traseu aproape de Bran.

Ei fusesera avertizati de mai multe ori ca traseul pe care vor sa coboare de la varful Omu la Bran este dificil. Se intampla miercuri dupa amiaza. Dar alpinistii si-au continuat drumul. Si-au stabilit prima tabara pe o creasta aproape de Varful Ciubotea. Apoi, drumul a fost din ce in ce mai greu si cei trei au ramas blocati intre stanci.

Alpinistii au cerut ajutor abia dupa trei zile de chin. Salvamontistii si jandarmii au pornit sambata seara in cautarea lor cu un elicopter. Misiunea parea imposibila, pentru ca cei trei n-au stiut sa spuna unde sunt.

Convinsi ca au gasit pe cine cautau, pilotii au aruncat un rucsac cu materiale si provizii. Au aflat apoi ca vazusera alti turisti care, desi in dificultate, nu cerusera ajutor. Cautarile intrerupte dupa miezul noptii, au fost reluate in zori.

Vestea cea mai asteptata a venit astazi dupa-amiaza. Un jandarm i-a gasit intamplator pe cei trei trei la baza muntelui, aproape de Bran. Si-au riscat viata in fiecare moment, pentru c-au ales un traseu inchis in timpul iernii, care vara se parcurge in cinci ore.

Si, ca un semn ca pericolul a fost foarte mare, doua avalanse s-au produs in zona, in ultimele 24 de ore. Una vazuta chiar de alpinisti, sambata, cealalata observata de echipele de salvare, astazi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO