Jeffrey Franks: Economia Romaniei este ca o barca ruginita
"Dar trebuie sa se transforme intr-o salupa performanta", a mai spus Jeffrey Franks. Pe cat de plastic, pe atat de serios este mesajul sefului delegatiei FMI la adresa patronatelor si sindicatelor.
Cu alte cuvinte, anul acesta ar trebui sa scapam de recesiune. Insa, doar daca Executivul va investi puternic in infrastructura si va reduce taxarea salariilor.
In 2009, cand economia a scazut cu peste 7%, Romania era ca un minieralier in deriva, le-a explicat Jeffrey Franks oamenilor de afaceri. Companiile intrau in faliment, statul nu putea sa-si plateasca datoriile, iar banii din visteria Ministerului de Finante nu ajungeau pentru plata salariilor si a pensiilor. Dupa o serie de masuri de austeritate, am revenit pe linia de plutire.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Asa arata economia Romaniei acum. Nu este foarte frumoasa, nu este o "barca" eficienta. Dar macar nu se scufunda", a spus Jeffrey Franks, seful delegatiei FMI in Romania
Abia peste doi ani am putea discuta de o crestere economica de 4-5%.
"Ne dorim o economie rapida, productiva, eficienta, care sa inainteze foarte repede", a mai spus Franks.
Totusi, romanii isi vor gasi un loc in barca, daca sunt repornite motoarele economiei. Guvernul a pus la bataie pentru investitii 8 miliarde de euro.
Problema este ca Executivul nu are o lista de prioritati. Iar cele 8 miliarde se vor imparti, ca de obicei, intre zeci de mii de proiecte in loc sa fie directionate catre cinci, cel mult zece investitii, cum ar fi coridorul IV de autostrada, constructia de hidrocentrale sau realizarea unui sistem de irigatii.
Sunt si alte lucruri de facut: "CAS-ul ar putea fi redus. Deja sunt discutii ca in semestrul doi din anul acesta vom vedea o reducere a CAS-ului care va despovara intr-un fel angajatorul", a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului.
In fine, autoritatile ar trebui sa puna la punct o noua lege a investitiilor pentru a atrage bani din strainatate.
In noul acord pe care FMI il va semna cu Romania, statul va fi obligat sa isi plateasca la timp toate datoriile catre firmele de stat, ca sa nu le bage in faliment.
Sursa: Pro TV
Etichete: fmi, investitii, criza financiara, Jeffrey Franks,
Dată publicare:
26-01-2011 18:14