Economia Statelor Unite, dependenta de imprumuturile din China?!

×
Codul embed a fost copiat

In ciuda semnelor timide de revenire date de economia Statelor Unite, expertii nu pot sa nu remarce ca tara se afunda intr-un deficit bugetar, colosal. In consecinta, americanii devin tot mai dependenti de imprumuturile externe, mai ales din China.

 

Aici intervine analiza publicata de revista News-week, potrivit careia e foarte improbabil ca America sa fie locomotiva iesirii din recesiune.

Daca exista vreo tara pe glob capabila de asta, aceea este tocmai China.
 

In prezent, deficitul public american atinge 11 trilioane de dolari si creste in fiecare zi. Nu e nevoie sa fii economist ca sa intelegi ca situatia e alarmanta.

Citește și
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

Insa asta nu inseamna ca americanii ar fi faliti. Valoarea bunurilor inca o depaseste pe cea a datoriilor.

Dar deficitul bugetar este doar o parte a povestii, pentru ca si deficitul comercial numara deja 7 trilioane de dolari. Aspect care ii ingrijoreaza mai mult pe economisti. In opinia lor, numeroasele calatorii facute recent in China, India si Golful Persic de catre secretarul trezoreriei, pentru a-i asigura pe creditori de solvabilitatea Americii, sunt semn clar de vulnerabilitate.

Cu totul alta e situatia in China. Cifrele sunt atat de surprinzatoare incat la mijlocul acestei luni, ziaristii chinezi s-au calcat literalmente in picioare ca sa puna mana pe comunicatul guvernului de la Beijing referitor la situatia econonomica pe al doilea trimestru din 2009.

China i-a uluit pe experti anuntand o crestere economica de 7,9 procente. Semn ca pachetul de stimulare economica in valoare de aproape 6 sute de miliarde de dolari, initiat de guvern, a dat roade.

Cifrele sunt aproape la nivelul tintei de 8%, socotita obligatorie pentru a mentine rata somajului la un nivel acceptabil in aceasta tara uriasa, cu 1,3 miliarde de suflete.
 

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
Recesiune si nu prea! Cel putin in America
Recesiune si nu prea! Cel putin in America

Semnale contradictorii in Occident in privinta recesiunii. Vestile despre revenirea economiei alterneaza cu anunturi alarmante despre scaderea dramatica a vanzarilor la masini.

Recomandări
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli "mult mai stricte" pentru gestionarea finanţelor

România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025, iar regulile pentru gestionarea finanţelor ţării vor fi mult mai stricte, a anunţat, vineri seara, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme
Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme

În România, autoritățile pregătesc mii de saci cu nisip pe care să îi transporte în zonele unde Dunărea ar putea face probleme.

"Amendamentul Iohannis" și jocurile de culise. De ce ar vrea PSD ca președintele să fie pe lista PNL la parlamentare

Inițiativa PNL, care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, naște controverse în instituțiile statului.