Economia Statelor Unite, dependenta de imprumuturile din China?!
In ciuda semnelor timide de revenire date de economia Statelor Unite, expertii nu pot sa nu remarce ca tara se afunda intr-un deficit bugetar, colosal. In consecinta, americanii devin tot mai dependenti de imprumuturile externe, mai ales din China.
Aici intervine analiza publicata de revista News-week, potrivit careia e foarte improbabil ca America sa fie locomotiva iesirii din recesiune.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Daca exista vreo tara pe glob capabila de asta, aceea este tocmai China.
In prezent, deficitul public american atinge 11 trilioane de dolari si creste in fiecare zi. Nu e nevoie sa fii economist ca sa intelegi ca situatia e alarmanta.
Insa asta nu inseamna ca americanii ar fi faliti. Valoarea bunurilor inca o depaseste pe cea a datoriilor.
Dar deficitul bugetar este doar o parte a povestii, pentru ca si deficitul comercial numara deja 7 trilioane de dolari. Aspect care ii ingrijoreaza mai mult pe economisti. In opinia lor, numeroasele calatorii facute recent in China, India si Golful Persic de catre secretarul trezoreriei, pentru a-i asigura pe creditori de solvabilitatea Americii, sunt semn clar de vulnerabilitate.
Cu totul alta e situatia in China. Cifrele sunt atat de surprinzatoare incat la mijlocul acestei luni, ziaristii chinezi s-au calcat literalmente in picioare ca sa puna mana pe comunicatul guvernului de la Beijing referitor la situatia econonomica pe al doilea trimestru din 2009.
China i-a uluit pe experti anuntand o crestere economica de 7,9 procente. Semn ca pachetul de stimulare economica in valoare de aproape 6 sute de miliarde de dolari, initiat de guvern, a dat roade.
Cifrele sunt aproape la nivelul tintei de 8%, socotita obligatorie pentru a mentine rata somajului la un nivel acceptabil in aceasta tara uriasa, cu 1,3 miliarde de suflete.