Din 2009 platim mai mult pe litrul de benzina!


Ultimul update: Joi 05 Aprilie 2012 15:33
Data publicarii: Miercuri 31 Decembrie 2008 00:00
Categorie: Stiri Economice

Maine anul se innoieste, la fel si preturile carburantilor de la pompa. Asadar fiti pregatiti atunci cand faceti un plin de benzina sau de motorina sa dati cu pana la 18 bani in plus pe fiecare litru.


Acesta este rezultatul cresterii cursului leu-euro, la care se calzuleaza acciza, dar si trecerii la  Euro 5. De vina sunt cotatiile internationale la titei, deloc stabile, dar si noile accize, ce vor intra in vigoare in 2009. In plus, statiile de benzina sunt obligate sa vanda numai carburanti Euro 5.

Acciza va creste in euro si rata de schimb va fi mai mare in lei. Impactul asupra pretului va fi de 10 bani la motorina si de 12 bani la benzina. Dar acesta este impactul accizei. Nu stim care va fi pretul cotatiilor internationale.
Dan Pazara, purtator de cuvant Petrom
In 2008, petrolul a fost cotat in iulie la cel mai mare nivel din toate timpurile. Un baril s-a apropiat de 150 de dolari. In urmatoarele luni, consumul s-a diminuat pe fondul crizei financiare, iar cotatiile internationale au scazut la o treime din valoarea maxima atinsa.

La pompa, scaderea nu a fost la fel de spectaculoasa. In decembrie, soferii au cumparat un litru de benzina cu mai putin de 3 lei, pret pe care il plateau in 2004. Petrolistii dau vina pe taxe si accize, care sunt fixe si reprezinta 50% din pretul carburantilor. Pe de alta parte, motorina este mai scumpa decat benzina pentru ca biodieselul din componenta sa nu mai beneficiaza de acciza preferentiala.

Mai grav este faptul ca rezervele de petrol sunt pe sfarsite.

"Se anuleaza 44 de proiecte de investitii de revitalizare a campiilor petroliere. Asta este tragic deja. Peste 2-3 ani barilul poate sa ajunga la cotatii destul de mari, de 150 de dolari si mai sus, dar anul viitor cred ca acest pericol nu-l avem," este de parere Constantin Tampiza, presedinte Lukoil Romania.

Pentru 2009, petrolistii estimeaza ca barilul de petrol nu va depasi 50 de dolari.

Tags: carburanti,

VIDEO PROTVPLUS.RO