430.000 de salariati au disparut din mediul privat in ultimul an

28-12-2009 00:00
Sursa: ProTV


Muncitori

Numarul salariatilor din economie a scazut cu aproximativ 430.000 din luna septembrie a anului trecut si pana in luna octombrie a acestui an, potrivit Ministerului Muncii, care citeaza datele de la Institutul National de Statistica (INS).

Astfel, daca la inceputul anului, erau inregistrati in statistici peste 4,73 milioane de salariati, la sfarsitul lunii octombrie numarul acestora scazuse la aproximativ 4,4 milioane de oameni. Economia a mai pierdut inca 100.000 de salariati in intervalul septembrie - decembrie 2008.

Pe fondul climatului economic nefavorabil, companiile din mediul privat si-au ajustat abrupt efectivele de personal, operand restructurari pentru eficientizarea costurilor sau concedieri colective.

Aceasta este prima scadere a numarului de salariati din ultimii noua ani, in conditiile in care efectivul de salariati din companiile private a fost pe un trend ascendent din 2001 si pana in prezent.

Nu va puneti mari sperante in anul ce vine. 6 din 10 proprietari de companii nu intrevad nicio schimbare in bine pe piata fortei de munca. Potrivit unui studiu dat publicitatii, Romania este ultima tara din Europa in care patronii mai sunt dispusi sa faca angajari.

Un sfert dintre directorii de societati private spun clar ca nu au de gand sa cheme pe nimeni la interviu, cel putin in primele trei luni ale lui 2010.

Daca aveti studii economice aveti totusi o sansa in sectorul asigurarilor si in cel financiar. La polul opus sunt zeci de companii care lasa in fiecare luna sute de oameni fara bani de paine.

Cele mai putine sanse le ofera candidatilor angajatorii din domeniul hotelier si al constructiilor.

 

Sursa: ProTV, Ziarul Financiar

Tags: piata muncii,

VIDEO PROTVPLUS.RO