Mituri spulberate: pâinea îngrașă la fel, indiferent dacă este albă, neagră sau intermediară, proaspătă sau prăjită

×
Codul embed a fost copiat

Pâine neagră, intermediară sau albă? Proaspată sau prăjită? Ce tip îngrașă mai tare? Aflăm imediat, la ”Doctor de bine”.

Sunt sigură că foarte multă lume se întreabă: ce pâine să mănânc? Albă sau neagră? Proaspătă sau prăjită?

Când vine vorba de pâine, trebuie să știți că toată îngrașă la fel, indiferent că este albă sau neagră, proaspătă sau prăjită, cu drojdie sau cu maia, simplă sau cu semințe.

Ce este diferit între sortimente?

Aportul de fibre/tărâțe, care însă nu schimbă cu nimic conținutul caloric. Fibrele au zero calorii și nu hrănesc organismul, doar ajută la digestie, accelerează tranzitul intestinal.

Citește și
Grâu
Cea mai bună producţie de grâu din ultimii 10 ani, în România. „Anul acesta vom mânca o pâine mai bună”

Unii spun că pâinea din făină integrală este mai bogată în vitamine din grupul B și în minerale; adevărat, doar că uită să spună că ele nu pot fi absorbite din cauza fitaților prezenți în cereale- deci mare avantaj nutrițional nu există!

 

Prin deshidratare, pâine capătă calorii în plus

 

Un alt subiect controversat când vine vorba despre pâine este intoleranța la gluten. Glutenul este o proteină vegetală prezentă în majoritatea cerealelor (cu excepția orezului și porumbului) care la contactul cu apa devine moale, elastică.

Datorită glutenului făina poate fi frământată și aluatul crește.

Prin procesul de dospire cu drojdie sau cu maia, moleculele din structura glutenului sunt parțial desfăcute, iar pâinea va fi mai ușor de digerat.

Atenție, dacă nu se respectă intervalul de 24-72 ore necesar creșterii aluatului, pâinea poate crea balonare și disconfort digestiv.

Ce se întâmplă cu pâinea prin prăjire, în afară de faptul că se rumenește frumos și miroase delicios? Pierde apă, adică devine mai ușoară.

Însă se concentrează în nutrienți, adică în calorii- de la aprox 240 cal/100g, prin uscare/deshidratare ajunge la 340 cal.

 

Singurul avantaj al pâinii prăjite: nu balonează

 

Dar noi nu mâncăm pâinea cu suta de grame, ci cu felia. Iar o felie de pâine, indiferent că este proaspătă sau prăjită, are tot 80 calorii. Care e avantajul pâinii prăjite? Faptul că e mai ușor de digerat, nu balonează. Explicația?

Microorganismele din drojdie/maia își încetează activitatea și nu mai fermentează amidonul. Același avantaj îl prezintă și pâinea veche de o zi, al cărei proces de dospire s-a încheiat.

O ultimă recomandare: Când prăjiți pâinea, evitați să o rumeniți prea tare- tot ce este ars conține acrilamidă și are efect toxic.

Mai multe informații în materie de sănătate găsiți și pe site-ul doctordebine.ro. Iar duminică la ora 10:00 fix vă aștept la emisiunea de weekend, cu o nouă porție de bun și bine!

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Pâinea s-a scumpit cu aproape 4%, dar România a exportat cereale de peste 1,3 miliarde de euro
Pâinea s-a scumpit cu aproape 4%, dar România a exportat cereale de peste 1,3 miliarde de euro

România a încasat peste 1,3 miliarde de euro din exportul de cereale în prima jumătate a acestui an, în creştere cu aproape 3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit balanţei comerciale cu produse agroalimentare, consultată de AGERPRES.

Cea mai bună producţie de grâu din ultimii 10 ani, în România. „Anul acesta vom mânca o pâine mai bună”
Cea mai bună producţie de grâu din ultimii 10 ani, în România. „Anul acesta vom mânca o pâine mai bună”

Hambarele ţării vor fi pline ochi de boabe de grâu. Avem cea mai bună producţie din ultimii 10 ani, spun datele Ministerului Agriculturii, după ce a fost recoltata 90 la sută din suprafaţă.

La Iași a apărut pâinea din făină de greier. Câte insecte se pun într-o franzelă: ”Are un gust foarte bun”
La Iași a apărut pâinea din făină de greier. Câte insecte se pun într-o franzelă: ”Are un gust foarte bun”

La Iași s-a copt prima pâine din făină de greier din România, iar cei care au făcut-o spun că are un gust foarte bun. Deocamdată, pâinea din greieri nu va fi disponibilă pentru populație, fiind doar în starea de testare.

Recomandări
Ciolacu n-ar mai vrea o dată premier, iar partidele fug de responsabilitatea Finanțelor. Ce s-a negociat: ”Am mâncat cozonac”
Ciolacu n-ar mai vrea o dată premier, iar partidele fug de responsabilitatea Finanțelor. Ce s-a negociat: ”Am mâncat cozonac”

După nenumărate tensiuni, PSD, PNL și UDMR ar putea ajunge curând la un acord în coaliție. Sâmbătă au purtat noi negocieri la Parlament, pentru a definitiva lista cu ministere.  

Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul
Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul

Aleșii din actuala legislatură au depus sâmbătă jurământul. Lucrurile s-au complicat puțin în Senat, unde parlamentarii UDMR au fost nevoiți să se întoarcă la pupitru pentru că le-a lipsit un pasaj important din text.

INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”
INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”

Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. După săptămâni în care vocea ei a răsunat în toate etapele show-ului, telespectatorii au decis ca trofeul și premiul în valoare de 100.000 de euro să ajungă la concurenta din echipa lui Tudor Chirilă..