Mituri spulberate: pâinea îngrașă la fel, indiferent dacă este albă, neagră sau intermediară, proaspătă sau prăjită

Ultima actualizare: 15-10-2021 12:22

Pâine neagră, intermediară sau albă? Proaspată sau prăjită? Ce tip îngrașă mai tare? Aflăm imediat, la ”Doctor de bine”.

Sunt sigură că foarte multă lume se întreabă: ce pâine să mănânc? Albă sau neagră? Proaspătă sau prăjită?

Când vine vorba de pâine, trebuie să știți că toată îngrașă la fel, indiferent că este albă sau neagră, proaspătă sau prăjită, cu drojdie sau cu maia, simplă sau cu semințe.

Ce este diferit între sortimente?

Aportul de fibre/tărâțe, care însă nu schimbă cu nimic conținutul caloric. Fibrele au zero calorii și nu hrănesc organismul, doar ajută la digestie, accelerează tranzitul intestinal.

Unii spun că pâinea din făină integrală este mai bogată în vitamine din grupul B și în minerale; adevărat, doar că uită să spună că ele nu pot fi absorbite din cauza fitaților prezenți în cereale- deci mare avantaj nutrițional nu există!

 

Prin deshidratare, pâine capătă calorii în plus

 

Un alt subiect controversat când vine vorba despre pâine este intoleranța la gluten. Glutenul este o proteină vegetală prezentă în majoritatea cerealelor (cu excepția orezului și porumbului) care la contactul cu apa devine moale, elastică.

Datorită glutenului făina poate fi frământată și aluatul crește.

Prin procesul de dospire cu drojdie sau cu maia, moleculele din structura glutenului sunt parțial desfăcute, iar pâinea va fi mai ușor de digerat.

Atenție, dacă nu se respectă intervalul de 24-72 ore necesar creșterii aluatului, pâinea poate crea balonare și disconfort digestiv.

Ce se întâmplă cu pâinea prin prăjire, în afară de faptul că se rumenește frumos și miroase delicios? Pierde apă, adică devine mai ușoară.

Însă se concentrează în nutrienți, adică în calorii- de la aprox 240 cal/100g, prin uscare/deshidratare ajunge la 340 cal.

 

Singurul avantaj al pâinii prăjite: nu balonează

 

Dar noi nu mâncăm pâinea cu suta de grame, ci cu felia. Iar o felie de pâine, indiferent că este proaspătă sau prăjită, are tot 80 calorii. Care e avantajul pâinii prăjite? Faptul că e mai ușor de digerat, nu balonează. Explicația?

Microorganismele din drojdie/maia își încetează activitatea și nu mai fermentează amidonul. Același avantaj îl prezintă și pâinea veche de o zi, al cărei proces de dospire s-a încheiat.

O ultimă recomandare: Când prăjiți pâinea, evitați să o rumeniți prea tare- tot ce este ars conține acrilamidă și are efect toxic.

Mai multe informații în materie de sănătate găsiți și pe site-ul doctordebine.ro. Iar duminică la ora 10:00 fix vă aștept la emisiunea de weekend, cu o nouă porție de bun și bine!

 

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO