Ce spune un medic despre hepatoprotectoare la boala ficatului gras. Se tratează cauza
Ficatul gras înseamnă încărcarea cu grăsime a acestui organ. Nu există tratament medicamentos. Putem, în schimb, să tratăm bolile care determină ficatul să se îngrașe. Detalii, imediat, la Doctor de bine.
Prea multă mâncare. Grăsimea nu se depune doar sub piele. Primul organ care suferă este ficatul. Între celulele lui nobile apar celule mari, de grăsime. Se înmulțesc și, practic, strivesc celulele funcționale din ficat, numite hepatocite. Odată strivite, apar cicatrici. Boala se numește steatoză hepatică non-alcoolică sau ficat gras. Poate evolua spre steato-hepatită. Ultima etapă a bolii se numește ciroză hepatică.
Într-o primă etapă, ficatul are capacitatea să își revină. Dacă este tratată cauza, care determină încărcarea cu grăsime. Spre exemplu, dacă ficatul suferă pentru că mâncați prea mult, veți reduce porțiile. Dacă suferă pentru că aveți grăsimile din sânge prea mari, se controlează aceste grăsimi.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Dr. Nicu Caceaune, medic primar medicină internă: „După ce îi informez că au steatoză hepatică instant întreabă ce hepato-protector mi se potriveşte mie - x, y sau z, probabil niciunul. Dacă sursa steatozei este dată de dislipidemie, cu siguranță vom trata colesterolul și trigliceridele cu sport și regim alimentar.”
Nu există un tratament medicamentos al steatozei. Este un tratament al cauzei, care generează steatoza.
Adică… ficatul gras. O altă boală, care determină încărcarea cu grăsime a ficatului, se numește diabet.
Dr. Nicu Caceaune, medic primar medicină internă: „Dacă sursa steatozei e dată de diabet, tratăm diabetul ca atare cu anti-diabetice orale sau insulină, la care adaugăm un regim igieno-dietetic adecvat.”
Bolile tiroidei sunt extrem de frecvente în România. Afectează preponderent femeile. Dacă tiroida suferă, cel mai probabil ficatul va avea o încărcare de grăsime. Îşi revine ficatul, dacă tratați tiroida.
Analizele care arată funcția tiroidei sunt decontate prin casa de asigurări. Se numesc fT 4 și TSH și se verifică în pachetul anual de investigații.
Dr. Antonela Burlacu medic primar endocrinolog: „Cea mai evidentă legătură între tiroida și ficatul gras - apare cel mai frecvent la pacienții cu hipo-tiroidie. Când tiroida nu funcționează bine, creşte colesterolul, crește LDL, scade colesterolul bun, cresc trigliceridele, apare o încărcare grasă”.
Odată tiroida tratată, și ficatul își revine.
Sursa: Pro TV
Etichete: doctor de bine, diabet, steatoza, ficat gras,
Dată publicare:
17-07-2023 10:19