Carnea făcută la grătar deasupra cărbunilor, echivalentul a zece pachete de țigări
Carnea pregătită deasupra cărbunilor încinşi ne afumă cât zece pachete de ţigări. Astfel, un nefumător, mare amator de grătar, devine fumător cronic, chiar dacă nu are acest viciu.
E greu să renunțăm la gustul micilor, de exemplu, dar avem o alternativă, mai puţin nocivă.
O țigară are 1 mg de gudron. 200 de grame de carne, praparată la grătar, deasupra cărbunilor, înseamnă echivalentul cantităţii de gudron din zece pachete de ţigări. Informaţia poate fi testată fără dificultate la orice laborator de chimie alimentară.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
Un grătar și un pahar de bere. Ce rezultă? Chimic.
„Gudronul se dizolvă ușor în alcool, noi luăm gudronul și îl ducem direct la ficat! Ficatul îl aruncă în sânge pentru că nu are ce să facă cu el. Cantitatea de gudron din sânge ajunge la organele responsabile de curățarea organismului - plămân, rinichi, ficat. Ficatul e un reactor chimic, dar nu poate prelucra carbonul. Noi spumem unui copil: nu fuma, dar îi dăm un grătar”, a explicat prof. univ. dr. ing. Ștefan Voicu, Facultatea de Chimie Aplicată.
Și, totuși, gustul unic nu ne dă pace. Cea mai nocivă carne e cea făcută pe cărbuni. Mai puţin nocivă - cea preparată peste lemn de esenţă tare. Şi mai puţin nocivă este carnea friptă peste coceni de porumb. Iar pentru rafinament încercăm o metodă a la francaise.
Coarda de viță de vie. E aruncată de viticultori - ca producția de struguri să fie mai mare. Din această coardă rezultă, prin ardere, o cantitate infimă de gudron. Și o aroma intensă, care se mixează în friptură. Francezii folosesc aceste lemnișoare, care cresc spontan și în România. Și le vând pe post de delicatesă.
Astfel rezultă cel mai puțin nociv grătar.